Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Sparning_Foto_Jonas_Landolsi_4233

Älskade spårsnö

av | 8 feb, 2021 | Jakt, Spårning, Viltförvaltning

Ta till vara på denna fantastiska vinter vi just nu välsignats med! För alla oss som älskar spårning finns just nu en mängd av uppfriskande skogstid som väntar. Spårsnön är Spårarens bästa vän.

Vintersysslor

I skrivande stund ligger vårt vackra avlånga land mer eller mindre under ett lugnande snötäcke. Självklart kan allas vår individuella relation till snö se olika ut. Men för mig har detta fluffiga, gnistrande och ljuddämpande, svala täcke en lugnande effekt. Samtidigt gör det mig på ett vis mer alert och i nuet. Detta då dessa minusgrader ställer högre krav på oss människor, med avseende på risken för köldskador och utmanande framkomlighet i den vackert kritvita terrängen.

Att-göra-listans, eventuellt stressande, punkter med rubriker som trädgårdsskötsel, fasadmålning och takläggning får lugnt vänta, de får gå i ide och slumra tills våren kommer. Istället läggs fokus på vedeldning, snöskottning och viltvård. Den stränga kylan och det tjocka snötäcket är ju även utmanande för vårt vilt. Här kan vi hjälpa till genom våra viltvårdande åtgärder som genomtänkt stödutfodring, predatorjakt och att vara ett hjälpsamt vakande öga i skog och mark.

 

Leende spårare

En av de fantastiska aspekterna som snön för med sig är spårsnön. För oss som blivit bitna och för evigt inspirerande fast i spårandets underbara värld erbjuder snön ett smörgåsbord av spännande spårmöjligheter. Självklart har spårning på barmark även sin tjusning, men med snö blir allt så mycket tydligare och effektivare. I snön förstärks spårstämplar och löpor kan ses på långt håll i det vita guldet.

Spårsnön kan uppskattas av alla sorters Spårare, oavsett om du bedriver viltförvaltning, viltforskning, naturguidning eller egen naturskådning. Oavsett om du är biten av spårningsbaggen sedan länge eller bara är lite nyfiken på spårningens fantastiska konst, så hoppas jag att ni tar detta tillfälle i akt genom att gå ut i snön och skärper dina sinnen och fantasiknölar och ser vad ni kan finna för spår i snön.

 

Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Sparning_Foto_Jonas_Landolsi_0653
 
Övningstips

Om du är en ny Spårare så är mitt tips att fokusera på grunderna. Du behöver inte bege dig långt ut i vildmarken för att samla på dig de grundläggande spårningskunskaperna. Det kan räcka med att bara gå utanför dörren. Klä dig varmt och tåligt och tag med dig en fulladdad mobiltelefon. Med telefonen kan du fota dina fynd för vidare analys, samtidigt är en fulladdad mobiltelefon en bra säkerhetsaspekt.  Allt som lämnar spår i snön kan trigga din fantasi till att bygga upp ett möjligt scenario som kan ha tagit plats och skapat det aktuella spåret, oavsett om det är en bil, cykel, en flanör eller en tamkatt. Om du till exempel hittar ett spår troligen orsakats av ett fordon, fråga dig då vad det kan vara för sorts fordon, bil, lastbil, fyrhjuling? Åt vilket håll pekar spåret? Har det gått fort? Här kommer tidigare erfarenheter till nytta. Ju mer kunskap du har om hur olika fordons hjulkonfigurationer kan se ut, vilken mönstring olika sorters däck kan ha och hur snön formas av en riktad kraft, kan hjälpa dig att bygga upp ett scenario.

Vänd dig till exempel om och titta på det spår du själv lämnar efter dig i snön. Hur ser dina spårstämplar ut då du går lugnt? När du stannar till? Vad händer med spårtämpelns form då du springer? Här kommer du att märka att spårstämplarnas konturer varierar med din fart. Om du sedan tittar på din spårlöpa (en serie av spårstämplar efter varandra) kan du se att avståndet mellan stämplarna blir längre då du springer.

Även om dina grannar kanske undrar vad du håller på med där ute i snön, så är dessa enkla övningar mycket värdefulla då du bygger upp din erfarenhetsbank för spårning.

Tänk på att det inte enbart är spårstämplar och avtryck på marken som hjälper ditt spårande. Var uppmärksam på alla tecken som kan hjälpa dig att bena ur scenariot. Det kan röra sig om brutna grenar, hårstrån på buskar, skadade trädstammar och stänk från diverse vätskor. Lås därför ej fast din blick i markhöjd. Höj blicken och se dig även omkring i olika vinklar.

Respektera alltid viltet. Förfölj aldrig fredat vilt då du kan riskera att stressa djuret. Då är det bättre att bakspåra istället.

Viltkunskap

Som du märker så kan alltså spårningskunskaper appliceras på olika områden, inte bara som hjälp i ditt sökande efter ett speciellt vilt. Spårningskunskaper är även ovärderliga då alvarliga situationer uppstår i samband med människors försvinnande eller olika brottsbekämpande åtgärder.

Men om vi fokuserar på viltspårning så hjälper det dig oerhört mycket om du lär dig hur viltet vanligtvis lever sitt liv. Viltets säsongsbetonade beteende, födovanor, flyktbeteenden och biologi. Här kan jag varmt rekommendera dig att studera den uppsjö av böcker som finns att tillgå på ämnet. Om du sedan även tar Jägarexamen så lär du dig än mer. Och det viktigaste av allt är att du faktiskt unnar sig skogstid. Väl ute i skogen kommer du att få se en massa spännande spår vilka du kan studera, analysera, söka upp i litteraturen och memorera till kommande spårningsturer. 

 

Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Sparning_Foto_Jonas_Landolsi_0807

 

Dokumentation

Som jag nämnde ovan så är din mobiltelefon ett fantastiskt verktyg i din dokumentation. Alla bilder, noteringar och gps-positioner du samlar på dig hjälper dig att lära dig mer och mer. Självklart kan du även föra en fysisk analog dagbok om dina observationer. Det är svårt att slå papper och penna då det kommer till att bearbeta sin kunskap på ett jordnära vis. Då du använder din smarta mobiltelefon kan du dock även på ett smidigt vis samtidigt hjälpa andra Spårare och viltet i sig, genom att rapportera dina fynd i de olika appar och hemsidor som i dag finns att tillgå på ämnet. I dessa kan du även i utbyte lära dig av andra spårares fynd på ett inspirerande vis.

Skandobs

Ett exempel är om du finner något så spännande som ett rovdjursspår. Då kan du rapportera detta i appen Skandobs. Denna e-tjänst, med fokus på rovdjur, är utvecklad av Rovdata i Norge och Naturvårdsverket i Sverige. Efter att din observation hamnat i Skandobs hjälper Länsstyrelsens duktiga spårare dig med den slutliga analysen av spåret och din indata kommer länsstyrelsen, forskningen och Skandinavien till nytta. Du finner Skandobs genom att klicka HÄR.

Artportalen

Övriga viltfynd kan du rapportera i Artportalen, vilken är Sveriges Lantbruksuniversitets (SLU) artdatabank. Artportalen finner du genom att klicka HÄR.

Viltdata

Om du är medlem i ett jaktlag kan du även rapportera dina viltfynd i appen Viltdata. Det är Svenska Jägareförbundets portal för viltvård och viltförvaltning. Se mer om Viltdata genom att klicka HÄR.

 Användbar utrustning

Spårning kräver ingen speciell utrustning. Men ju mer tid du lägger på aktiv spårning, märker du att det finns viss utrustning som kan underlätta ditt spårningsarbete. Här kommer några små tips.

  • Ändamålsenlig klädsel – skydda dig från väta och kyla. Få tips HÄR.
  • Mätdon – måttband, tumstock eller ett välkänt referensobjekt.
  • Smart telefon – kamera, noteringar, appar, gps och säkerhet.
  • Extra ström – att ladda telefonen med.
  • Anteckningsblock – analoga noteringar.
  • Lampa – pannlampa då det skymmer, handlampa för sidoljus.
  • Kikare – se längre.
  • Kompass – om gps:en dör.
  • Karta – om gps:en dör.
  • Snöskor – eller skidor håller dig ovanpå snön.
  • Sittlapp – sitt bekvämt…
  • Fika – … då du njuter av din fika.

Ovan utrustning behöver absolut ej vara de dyraste på marknaden. Kolla vad du redan har i din garderob och komplettera sedan vid behov, förslagsvis med prisvärd begagnad utrustning.

 

Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Sparning_Foto_Jonas_Landolsi_2934

 

Ödmjukhet

Spårning är ett underbart, inspirerande och ändlöst ämne. Desto mer jag lär mig, desto mer vill jag lära mig. Genom de relativt få år jag aktivt pysslat med spårning har jag fått förståelse för det jag tycker är en av de viktigaste egenskaperna en Spårare bör besitta – ödmjukhet. Ödmjukhet inför att allt inte alltid nödvändigtvis är som det initialt ser ut, utifrån mitt perspektiv. Brist på kunskap och rätt fördomar har många gånger gjort mig bombsäker i min spåranalys. Samma analys kan snabbt ställas på ända då nya fynd hittas eller då andra, mer erfarna, ögon påtalar min förhastade slutsats. Men varje gång jag haft fel, har jag lärt mig desto mer. Jag strävar efter att kombinera ödmjukheten med att inte vara rädd för att ha fel. Även den Bästa Spåraren måste kunna revidera sin analys. Det är det som gör hen till just den Bästa. 

 

Spåren och tecknen väntar på dig där ute

Jag hoppas att ovan små tips kan inspirera dig att bättra på dina spårningskunskaper. Vi besitter alla redan en mängd erfarenheter från våra liv vilka bara väntar på att få hjälpa dig i ditt spårningsarbete. Och jag blir aldrig fullärd på detta ämne. Nya spår, nya förutsättningar och nytt vilt, plus en mängd andra faktorer gör spårningens ädla konst oändlig.

Tveka ej att kontakta Jonas Vildmark Bushcraftcenter om du vill lära dig mer om spårning. Ett tips är vår kurs Spårning Grund, läs vidare genom att klicka HÄR. 

Arkiv