Motorsågskörkort

Behörighet AB

Lär dig säker huggning i Bergslagens djupa skogar

Kurs­beskrivning

Att förvalta och bruka skog innefattar trädfällning och tillvaratagande av det timmer som vi väljer att skörda. Med detta följer ett ansvar samt ett säkerhetstänk som möjliggör ett hållbart och roligt arbete i skogen. 

Det går utmärkt att fälla skog med traditionell handkraft, timmersvans och fällyxa. Men genom att nyttja en motordriven såg effektiviseras ditt skogsarbete markant. Motorsågen blev allmänt populär i slutet av 1950-talet. Men redan 1916 presenterade den svenske uppfinnaren Axel Ulrik Westfelt i Mariefred sin motorsåg vid namn Sector. Och en annan tidig modell var motorsågen Gerber vilken presenterades 1919 av svenskarna uppfinnare Albert Olof Melcher Löfgren och ingenjör W. Olsson.

I Sverige finns sedan 2012, enligt lag, ett utbildningskrav vid användning av motorsåg inom yrket. Detta krav kan även beröra privatpersoner, till exempel i samband med föreningsarbeten och grannar som hjälps åt. Läs mer om vem som måste inneha ett motorkörkort genom att klicka HÄR.

Jonas Vildmark Bushcraftcenter erbjuder en tre dagar lång motorsågsutbildning med fokus på motorkörkortsbehörighet AB – Motorsågning (A) och Trädfällning grund (B). Förstudier följs upp på distans, fysiska föreläsningar och övningar genomförs i Riddarhyttan. Teoriprov och praktiskt prov sker under kursens sista dag. För att läsa mer om de olika behörighetsnivåerna som finns, klicka HÄR.

Denna utbildning på Jonas Vildmark Bushcraftcenter syftar till att ge dig de kunskaper och färdigheter som krävs för att på ett säkert sätt använda motorkedjesåg vid normalt skogsarbete såsom trädfällning, kvistning och kapning.

Motorsågskörkort AB, förstudier samt 3 fysiska dagar

Plats: Jonas Vildmark Bushcraftcenter, Hyttvägen 1, Riddarhyttan, Skinnskatteberg, Västmanland  KARTA
Längd: Förstudier följt av 3 dagar i Riddarhyttan
Pris: 8750 kr per person inkl. moms*
Kursdatum 2021: 15-17 mars, 29-31 mars, 7-9 juli, 21-23 juli, 6-8 september, 27-29 september, 25-27 oktober, 15-17 november.

Välkommen att kontakta oss för att boka din plats

*Kurslitteratur på cirka 250 kr tillkommer och beställs av kursdeltagaren själv i god tid inför kurstillfället. Beställ litteraturen genom att klicka HÄR. Övernattning sker till självkostnadspris och ombesörjs av kursdeltagaren. Våra lokala förslag syns nedan. 

Detta ingår:

 • Distansrådgivning inför kurstillfället
 • Instruktör
 • Föreläsningar
 • Workshops
 • Lunch samt för- och eftermiddagsfika under kursdagarna
 • Workshopmaterial och -låneutrustning

 

Medtag

Kursdeltagare medtager egen väl fungerande motorsåg, utrustad med godkända och fungerande säkerhetsfunktioner, samt tillbehör (bränsle, kedjeolja, kedjefil, eventuell extrakedja samt verktyg). Kursdeltagaren skall även medföra sin personliga säkerhetsutrustning (hjälm med visir och hörselskydd, huggar-kängor/stövlar, säkerhetsbyxor, varselväst, arbetshandskar och första förband). Medtag även kurslitteratur, eventuella anteckningar samt tåliga kläder för alla väder.

Om du behöver komplettera din utrustning på plats, ges möjlighet till detta under kursens första fysiska mötesdag. Under vårt besök hos vår lokala leverantör Stefans Skog & Fritid kan du välja bland ett brett utbud av kvalitetsutrustning till förmånliga priser.

 

Boende

Vi rekommenderar kursdeltagare att kontakta någon av nedan boendeanläggning i samband med kursbokning för att boka sina övernattningar under kursen. Vänligen klicka på respektive boendes namn nedan (bilavstånd inom parentes).

Pensionat Udden  (12 min från kursgården)

Brukshotellet Skinnskatteberg  (14 min från kursgården)

Baggå Skola  (15 min från kursgården)

Färna Herrgård & Spa  (26 min från kursgården)

Kursupplägg

Under tre välfyllda heldagar täcker vi in teori och praktik för att du skall få en så bred motorsågsutbildning som möjligt, inom behörigheten AB. Kursen berör bland annat:

 • Gällande säkerhetsbestämmelser
 • Kunskap om hur viktig säkerheten är och hur aspekter som attityd, stress och utmattning kan äventyra densamma
 • Kontrollerad motorsågning med dragande och skjutande kedja
 • Ergonomiska arbetsställningar genom stöd och avlastning
 • Grundläggande första hjälpen
 • Planering och fällning av träd av storlekar upp till dubbla svärdslängden
 • Kvistning och kapning på ett säkert och effektivt vis
 • Användande av hjälpmedel som kilar, trampjärn och slana
 • Daglig skötsel av motorsågen, inklusive filning av sågkedjan
 • Vård och underhåll av tillbehör som skyddsutrustning, timmersax och yxa

Denna kurs berör även fällning av svåra träd, tillvaratagande av vindfällda träd, stammar i spänn och nertagning av fastfällda träd, dock endast på en översiktlig nivå.

Observera att det är viktigt att kursdeltagare studerat kurslitteraturen inför kurstillfället, så att man kommer väl förberedd till kurstillfället. Kurslitteraturen beställer kursdeltagare själva genom att klicka HÄR.

Kursdeltagarens förstudier följs upp via webbaserad kontakt inför att alla träffas i Riddarhyttan. De fysiska teoripassen hålls på Jonas Vildmark Bushcraftcenter i Riddarhyttan och de praktiska momenten utförs i de omkringliggande skogarna. Kursdeltagare bor förslagsvis på närliggande boenden. Se ovan länkar för bokning av övernattningar (ombesörjs av kursdeltagaren själv).

Under kurshelgen kommer vi även att besöka en lokal leverantör av motorsågsutrustning för att lära oss mer om utrustningen och dess underhåll. Vid samma tillfälle ges även möjlighet för kursdeltagare att färmånligt komplettera sin utrustning på plats vid behov.

Kursen avslutas med teoretisk och praktisk examination ledd av en Examinator från Säker Skog. 

Boka din plats

Välkommen att kontakta oss för att boka din plats.

Om du ej redan gör det, så kan vi rekommendera dig att prenumerera på vårt nyhetsbrev där du snabbt blir uppdaterad då vi släpper nya kurstillfällen. Nyhetsbrevet finner du genom att klicka HÄR.

Respektive kurstillfälle kan även följas som Facebookevent, klicka HÄR.

Skräddar­sydda
kurser och event

Jonas Vildmark Bushcraftcenter har gedigen erfarenhet av att projektleda allt ifrån stora internationella evenemang till individuell coaching. Genom att skräddarsy din kurs och upplevelse till att passa just dina behov får du ut maximalt av din investerade tid.

Jonas Vildmark Bushcraftcenter är i dag ett inspirerande nav i ett stort kontaktnät av sakkunniga människor som lever för Bushcraft och Överlevnad. Detta gör att Jonas Vildmark Bushcraftcenter är heltäckande inom dessa ämnen och kan koppla samman rätt människor med rätt kunskap och med rätt inramning vid varje tillfälle; ditt tillfälle.

Tveka ej att kontakta oss så gör vi tillsammans verklighet av din idé.

Varmt välkommen!

Om inget annat anges är allt material (texter, bilder och filmer) som publiceras på Jonas Vildmark Bushcraftcenters hemsida skapat och ägs av Jonas Vildmark Bushcraftcenter. Om materialet används i något annat sammanhang måste Jonas Vildmark Bushcraftcenter omnämnas.

info@jonasvildmark.com

Jonas +46 70 620 51 66
Therese +46 73 270 61 24

Jonas Vildmark Bushcraftcenter
c/o Landolsi
Lienshyttans Herrgård
Hyttvägen 1
730 91 Riddarhyttan

KARTA

Orgnr: 559110-4608

BG: 580-5254

Swish: 123 232 56 11

På Jonas Vildmark Bushcraftcenter brinner vi för kunskapen om det mer rustika friluftslivet. Vi erbjuder kurser, event och konferens med fokus på Bushcraft, Överlevnad och Jägarexamen. Varmt välkommen att följa med oss längre in i naturen!

Om inget annat anges är allt material (texter, bilder och filmer) som publiceras på Jonas Vildmark Bushcraftcenters hemsida skapat och ägs av Jonas Vildmark Bushcraftcenter. Om materialet används i något annat sammanhang måste Jonas Vildmark Bushcraftcenter omnämnas.

Copyright © 2008-2021 Jonas Vildmark Bushcraftcenter