BUSH­CRAFT

Ett rustikt friluftsliv på ett traditionellt vis

Vad är bushcraft?

Vi får ofta frågan ”Vad är Bushcraft?” Jonas Vildmarks formella definition av Bushcraft är: Konsten att föra sig på ett enkelt, kreativt, hållbart och ödmjukt vis i vildmarksmiljö.

Bushcraft är benämningen på ett mer rustikt friluftsliv, med fokus på att leva med och av naturen på ett mer traditionellt vis. Översätts själva ordet Bushcraft till svenska så kan ordet Vildmarkskunskap vara passande. Bushcraft handlar mer om kunskap än om utrustning.

Goda vildmarkskunskaper gör ofta att du väljer att bära med dig lite färre saker på dina vildmarksvistelser och den utrustning du väljer är kanske mer enkel och traditionell vad gäller utformning och material.

Bushcraft skänker dig betryggande marginaler i dina utomhusvistelser, vilket gör att du får en inspirerande historisk förankring i din vistelse samtidigt som du får ut det där lilla extra av din fältvistelse som kanske består av aktiviteter som vandring, paddling, svampplockning, fiske eller jakt. Gammal och ny kunskap i god balans gör att du kan ta till dig naturen på ett mer naturligt sätt och lättare finna ditt inre lugn i vår fantastiska natur; vårt hem.

Foto: Henrik Wester

Exempel på olika bushcraft­­ämnen

ELD

Eldens historia, olika tändtekniker, olika eldkonstruktioner och eldsäkerhet.

VATTEN

Hur man finner, hanterar och förvarar vatten.

SKYDD

Att skydda dig mot väta, vind och kyla med hjälp av kläder och egenhändigt byggda konstruktioner.

SPÅRNING

Att kunna se skiftningar i naturen skapade av människa eller vilt.

NAVIGERING

Att kunna läsa naturens, kartans och kompassens guidande tecken.

JAKT

Att förstå vår egen och viltets samklang med naturen. Viltvård och förvaltning via olika metoder på ett etiskt och hållbart vis.

FISKE

Kunskap om vårt vattenlevande vilt och olika metoder att skörda ett fiskbestånd på ett hållbart vis.

VÄXTER

Att identifiera användbara växter och träd till konstruktioner och föda.

EGGVERKTYG

Fältmässigt handhavande och underhåll av till exempel kniv, yxa och såg

SLÖJD

Praktiskt hantverk i material som trä, läder, textil, järn, horn och ben.

SMIDE

Bergsbrukets blod, svett och tårar har lagt grunden till våra smidda verktyg.

TILLVARA-TAGANDE

Av respekt för viltet bör vi tillvarataga mer än bara köttet. Till exempel hudar, ben och horn.

Då du frilufsar med hjälp av Bushcraft så har du själv valt att vara på platsen. Tack vare dina vildmarks­kunskaper gör du dig, i samklang med naturen och de olika års­tider­na, så bekväm som möjligt under din vistelse, oavsett om det är en dagstur eller en längre tid i naturen.

Foto: Henrik Wester

FÖR­DELAR MED BUSH­CRAFT

Det kan komma mycket gott ur utövandet av Bushcraft.
De, enligt oss, fyra största fördelarna som Bushcraft ger oss är:

1 – Miljö

I takt med att kunskap om naturen och hur man för sig i den sprids ökar även förståelsen för kretsloppet och den klimatförändring vi lever i.

2 – Hälsa

Att vistas i skog och mark är bra för kropp och själ. Den fysiska konditionen stärks samtidigt som naturen är en av våra kraftfullaste verktyg då det kommer till att dämpa ångest, utmattning och stress.

3 – Säkerhet

Ett samhälle bestående av individer som bär kunskap om hur man tar hand om sig själv och andra på ett hållbart vis är ett starkt samhälle, både i vardagen och då olyckan eller krisen är framme.

4 – Kultur

Genom att utöva och sprida bushcraftkunskaper bidrar vi till att föra vidare vår kulturhistoria. Människans kultur har alltid formats av att vi är en del av naturen. Våra förfäders vildmarkskunskaper är vår gåva till våra barn och barnbarn.

 

Läs en av Jonas artiklar om Bushcraft, klicka HÄR.

 

Överlevnad

Överlevnad skulle enkelt kunna definieras som Bushcraft draget till sin spets i en extrem situation. Du kan läsa mer om Överlevnad genom att klicka HÄR.

Klicka för att se och boka våra kurser

Foto: Marcus Brodersen

BUSH­CRAFT­KURSER

Vi brinner för att förmedla kunskap inom Bushcraft och Överlevnad. Varmt välkommen att boka in dig på våra kurser.

Skräddar­sydda
kurser och event

Jonas Vildmark Bushcraftcenter har gedigen erfarenhet av att projektleda allt ifrån stora internationella evenemang till individuell coaching. Genom att skräddarsy din kurs och upplevelse till att passa just dina behov får du ut maximalt av din investerade tid.

Jonas Vildmark Bushcraftcenter är i dag ett inspirerande nav i ett stort kontaktnät av sakkunniga människor som lever för Bushcraft och Överlevnad. Detta gör att Jonas Vildmark Bushcraftcenter är heltäckande inom dessa ämnen och kan koppla samman rätt människor med rätt kunskap och med rätt inramning vid varje tillfälle; ditt tillfälle.

Tveka ej att kontakta oss så gör vi tillsammans verklighet av din idé.

Varmt välkommen!

BLOGGEN

I bloggen bjuder vi på inlägg fulla av inspiration och kunskap från Jonas Vildmark Bushcraftcenter.

Vad är Bushcraft?

Vad är Bushcraft?

Eld, Slöjd, Spårning, Växter, Hållbarhet... Ja, vad är egentligen Bushcraft?Jag blev tillfrågad att skiva en artikel på temat Vad är Bushcraft? för webportalen Trails of Västmanland. Trails of Västmanland är ett regionalt samarbete mellan länets ledhuvudmän och...

läs mer
Bushcraftutrustning för den prismedvetne

Bushcraftutrustning för den prismedvetne

Vi människor är specialister på att göra saker till prylsporter. Som du säkert redan märkt så är Bushcraft inget undantag. Jag tycker själv att det kan vara underbart kul med utrustning och då jag spenderar mycket tid i fält så uppskattar jag självklart beprövad och...

läs mer
Slöjd

Slöjd

Fältmässigt och praktiskt hantverk i material som trä, läder, textil, järn, horn och ben är en stor del av Bushcraft och Överlevnad. Att med enkla medel kunna skapa föremål från vad naturen erbjuder är en konst som kan skänka oss praktiska verktyg och vackra...

läs mer