Jägarexamen

För en hållbar viltförvaltning med respekt för viltet

Att bli jägare

Jakten har alltid varit en naturlig del av våra liv, ända sedan mänskligheten började samla och skörda av vad skog och mark så generöst erbjuder oss.

Viltkunskap, Viltförvaltning och Viltvård är ämnen djupt förankrade i vår svenska kulturhistoria. Vi lever i och av naturen då vi ju är en naturlig del av den. Allt vi gör påverkar vår omgivning vilket gör att vi har ett ansvar att förvalta och vårda.

 

Viltförvaltning

Dagens svenska jakt struktureras av instanser som Regeringen, Naturvårdsverket, Länsstyrelsen, förvaltningsområden, jaktlag och den individuella Jägaren. Viltförvaltning är ett mycket brett och inspirerande ämne vilket är sammanflätat med många olika aspekter. För att lyckas på bästa vis med en hållbar förvaltning krävs en så bred och saklig bild som möjligt, i kombination med ödmjuk förståelse för hur natur, människa och vilt hör samman. Denna ständigt utvecklande kunskap är ovärderlig såväl på regeringsnivå och hos Jägaren i skogen.

 

Jägarexamen

Att fullt ut förvalta vårt svenska vilt medföljer ett ansvar som kräver en behörighet. Denna behörighet kallas Jägarexamen och har sedan 1985 varit obligatorisk för alla oss som vill vara aktivt delaktiga i respektfull och hållbar förvaltning och vård av den svenska naturens vilt. Jägarexamen består till största delen av en stor mängd kunskap, vilken vuxit fram genom generationer av skogsfolk, forskare och eldsjälars arbete. En kittlande och närmast oändlig vildmarkskunskap vilken vi försöker täcka in i Jägarexamens avslutande teoretiska och praktiska provmoment. Jonas Vildmark Bushcraftcenter erbjuder unika Jägarutbildningar genom att väva in bushcraftkunskap i de svenska jaktförbundens ordinarie kursplaner. Utbildningarna berikar dina naturvistelser med kunskap och självkännedom samt erbjuder dig en biljett in i förvaltningens fantastiska värld. Att ta Jägarexamen är bara början på ett livslångt lärande – en inspirerande resa ut i vildmarken och in i gemenskapen!

Välkommen att läsa mer om våra olika varianter av Jägarexamenutbildningar: På Färna Herrgård, Digital Teori eller till exempel helt Skräddarsytt, där det finns möjlighet att blanda digitala distansstudier med fysiska dagar på skjutbanan, helt enligt vår gemensamma plan.

Tveka inte att höra av dig till oss med dina förfrågningar, genom att klicka HÄR.

 

Läs mer om viltförvaltning på bloggen genom att klicka HÄR.

Unna dig 15 minuters lugn genom att se denna inspirerande film om Sture Danielsson, av Nanna Åkerlund, för Svenska Jägareförbundet.

Denna halvtimmeslånga film visar, på ett sakligt vis, hur Jägarexamen kan gå till i Sverige i dag. Filmen är gjord av Jaktkunskap för Jaktgrossisterma i Sverige.

Jägarexamen ger dina naturvistelser en djupare dimension av insikt samtidigt som du för vidare vårt uråldriga kulturarv av förvaltning och tillvaratagande på ett hållbart vis

Foto: Per Groth

JÄGAREXAMENKURSER

Vi erbjuder olika varianter på Jägarexamen. En av våra mest uppskattade kurser är vårt samarbete med Färna Herrgård & Spa. 

Skräddar­sydda
kurser och event

Jonas Vildmark Bushcraftcenter har gedigen erfarenhet av att projektleda allt ifrån stora internationella evenemang till individuell coaching. Genom att skräddarsy din kurs och upplevelse till att passa just dina behov får du ut maximalt av din investerade tid.

Jonas Vildmark Bushcraftcenter är i dag ett inspirerande nav i ett stort kontaktnät av sakkunniga människor som lever för Bushcraft och Överlevnad. Detta gör att Jonas Vildmark Bushcraftcenter är heltäckande inom dessa ämnen och kan koppla samman rätt människor med rätt kunskap och med rätt inramning vid varje tillfälle; ditt tillfälle.

Tveka ej att kontakta oss så gör vi tillsammans verklighet av din idé.

Varmt välkommen!

BLOGGEN

Här nedan kan du läsa alla våra inlägg och artiklar om ämnet jakt.

Hitta mer information om Ledhundsjakt

Hitta mer information om Ledhundsjakt

Ledhundsjakt är en rellativt ovanlig jaktform ännu så länge här hemma i Sverige, men jag ser ett stort användningsområde för metoden och det är fantastiskt inspirerande att få jobba med Ledhundsjakt! Här nedan samlar jag löpande matnyttiga länkar till mer information...

läs mer
Ledhundsjakt

Ledhundsjakt

Så länge jag varit intresserad av viltförvaltning så har jag imponerats av hundekipage och deras samspel mellan jakthund och hundförare. Hundarna har alltid spelat en central roll i den jakt jag deltagit i och därför känner jag en extra stor tacksamhet att jag i dag...

läs mer
Älskade spårsnö

Älskade spårsnö

Ta till vara på denna fantastiska vinter vi just nu välsignats med! För alla oss som älskar spårning finns just nu en mängd av uppfriskande skogstid som väntar. Spårsnön är Spårarens bästa vän.Vintersysslor I skrivande stund ligger vårt vackra avlånga land mer eller...

läs mer