Jägarexamen

För en hållbar viltförvaltning med respekt för viltet

Att bli jägare

Jakten har alltid varit en naturlig del av våra liv, ända sedan mänskligheten började samla och skörda av vad skog och mark så generöst erbjuder oss.

Viltkunskap, Viltförvaltning och Viltvård är ämnen djupt förankrade i vår svenska kulturhistoria. Vi lever i och av naturen då vi ju är en naturlig del av den. Allt vi gör påverkar vår omgivning vilket gör att vi har ett ansvar att förvalta och vårda.

 

Viltförvaltning

Dagens svenska jakt struktureras av instanser som Regeringen, Naturvårdsverket, Länsstyrelsen, förvaltningsområden, jaktlag och den individuella Jägaren. Viltförvaltning är ett mycket brett och inspirerande ämne vilket är sammanflätat med många olika aspekter. För att lyckas på bästa vis med en hållbar förvaltning krävs en så bred och saklig bild som möjligt, i kombination med ödmjuk förståelse för hur natur, människa och vilt hör samman. Denna ständigt utvecklande kunskap är ovärderlig såväl på regeringsnivå och hos Jägaren i skogen.

 

Om Jägarexamen

Att fullt ut förvalta vårt svenska vilt medföljer ett ansvar som kräver en behörighet. Denna behörighet kallas Jägarexamen och har sedan 1985 varit obligatorisk för alla oss som vill vara aktivt delaktiga i respektfull och hållbar förvaltning och vård av den svenska naturens vilt. Jägarexamen består till största delen av en stor mängd kunskap, vilken vuxit fram genom generationer av skogsfolk, forskare och eldsjälars arbete. En kittlande och närmast oändlig vildmarkskunskap vilken vi försöker täcka in i Jägarexamens avslutande teoretiska och praktiska provmoment. Jonas Vildmark Bushcraftcenter erbjuder unika Jägarutbildningar genom att väva in bushcraftkunskap i de svenska jaktförbundens ordinarie kursplaner. Utbildningarna berikar dina naturvistelser med kunskap och självkännedom samt erbjuder dig en biljett in i förvaltningens fantastiska värld. Att ta Jägarexamen är bara början på ett livslångt lärande – en inspirerande resa ut i vildmarken och in i gemenskapen!

Välkommen att läsa mer om våra olika varianter av Jägarexamenutbildningar.

Jägarexamen Skräddarsydd – ger dig möjlighet att skräddarsy din Jägarexamen helt efter dina behov vad gäller tid, plats och omfattning. här finns möjlighet att blanda digitala distansstudier, fysiska föreläsningar och fysiska dagar på skjutbanan, helt enligt den plan vi tillsammans sätter upp för dig och din Jägarexamen.

Jägarexamen på Färna Herrgård – en månads distansstudier följt av 4 inspirerande dagar med föreläsningar och skytte i vackra Färna.

Jägarexamen Teori Distans – 4 digitala föreläsningskvällar med distansstudier däremellan.

 

Tveka inte att kontakta oss på Jonas Vildmark Bushcraftcenter med dina eventuella frågor. Se även vår lista nedan med vanliga frågor vi får rörande Jägarexamen.

 

Läs mer om viltförvaltning på bloggen Jonas Vildmark Bushcraftcenter.

Unna dig 15 minuters lugn genom att se denna inspirerande film om Sture Danielsson, av Nanna Åkerlund, för Svenska Jägareförbundet.

Denna halvtimmeslånga film visar, på ett sakligt vis, hur Jägarexamen kan gå till i Sverige i dag. Filmen är gjord av Jaktkunskap för Jaktgrossisterma i Sverige.

Jägarexamen ger dina naturvistelser en djupare dimension av insikt samtidigt som du för vidare vårt uråldriga kulturarv av förvaltning och tillvaratagande på ett hållbart vis

Foto: Per Groth

JÄGAREXAMENKURSER

Vi erbjuder olika varianter av Jägarexamen. Våra unikt skräddarsydda kurser hör till de mest populära. 

Skräddar­sydda
kurser och event

Jonas Vildmark Bushcraftcenter har gedigen erfarenhet av att projektleda allt ifrån stora internationella evenemang till individuell coaching. Genom att skräddarsy din kurs och upplevelse till att passa just dina behov får du ut maximalt av din investerade tid.

Jonas Vildmark Bushcraftcenter är i dag ett inspirerande nav i ett stort kontaktnät av sakkunniga människor som lever för Bushcraft och Överlevnad. Detta gör att Jonas Vildmark Bushcraftcenter är heltäckande inom dessa ämnen och kan koppla samman rätt människor med rätt kunskap och med rätt inramning vid varje tillfälle; ditt tillfälle.

Tveka ej att kontakta oss så gör vi tillsammans verklighet av din idé.

Varmt välkommen!

Vanliga frågor & svar om Jägarexamen

Vad är Jägarexamen och vem behöver behörigheten?

Svar: Jägarexamen är en anrik och omfattande utbildning riktad till dig som vill delta i ansvarsfull och hållbar viltförvaltning i Sverige. Den breda kunskap som utbildningen ger dig ökar dina chanser väsentligt att uppnå en säker, effektiv och hållbar viltförvaltning. Utbildningen är dessutom obligatorisk för dig som full ut vill bedriva förvaltning och viltvård, även innefattande användandet av licenspliktiga verktyg, som till exempel skjutvapen. En godkänd Jägarexamen krävs för att kunna bli beviljad licens för ett jaktvapen. Tillstånd om att få inneha skjutvapen ansöker du om hos Polisen.

Vilka krav behöver jag uppfylla för att få genomföra Jägarexamen?

Svar: Våra kursdeltagare måste ha förutsättningarna att kunna tillgodose sig hela den omfattande kurslitteraturen på svenska. Samt ha fysik och mental kapacitet att orka genomföra hela övningsdagar på skjutbanan. Vi som Utbildare gör denna bedömning tillsammans med dig som kursdeltagare.

För att få avlägga jägarexamensproven finns ingen åldersgräns. Provtagaren måste dock ha kunskapen och de fysiska förutsättningarna att kunna hantera ett vapen på ett säkert sätt för att få genomföra de praktiska delproven. Examinatorn/Provledaren på den aktuella provbanan gör denna bedömning.

Vilka ämnen täcks in under era kurser i Jägarexamen?

Svar: Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i Jägarexamen strävar efter att vara så breda som möjligt, samtidigt som huvudfokus ligger på kursernas olika avslutande provmoment. Våra kurser innefattar många av viltförvaltningens olika ämnen, till exempel jakthistoria, jaktetik, viltkunskap, säkerhet, tillvaratagande, eftersök, vapenteknik, jaktskytte, jakthundar, lagstiftning, utrustning och jägarkultur.

Vilka alternativ erbjuder ni och vad kostar det att ta Jägarexamen?

Svar: Det beror på. Vi erbjuder olika alternativ och kursens totalkostnad beror av vilka utbildningsmoment som inkluderas och om kurspaketet även innefattar poster som mat och logi. Nedan följer några av de alternativ vi erbjuder.

Alt 1. En av våra ordinarie kurser för Jägarexamen är ett samarbete med Färna Herrgård & Spa. Där erbjuder vi ett uppskattat komplett paket innefattande förberedande digitala distansstudier följt av fyra dagar i Färna med fysiska föreläsningar, övningsskytte och examinationer. I detta paket inkluderas mat, fika, boende och spabesök. Priset är från 13 500:- inkl moms. Kurslitteraturen tillkommer, kostar ca 800 kr, beställs och bekostas av kursdeltagaren. Tillkommer gör även de personliga examinationskostnaderna (teori samt praktik) på totalt cirka 1500 kr. Läs mer om Jägarexamen på Färna Herrgård.

Alt 2. Ett billigare alternativ är vår ordinarie digitala teorikurs för Jägarexamen. Där ses vi digitalt via webbinarier under fyra kvällar för att gå igenom teorin för att förbereda dig inför Jägarexamens teoriprov. Priset för Jägarexamen teori på distans är från 2100:-. Tillkommer gör kurslitteraturen på ca 800 kr samt examinationskostnaden på 500 kr.

Alt 3. Vi erbjuder även skräddarsydda jägarexamenskurser för dig som vill anpassa upplägget helt efter din kalender och dina önskemål och behov. Här beror priset helt av hur vi tillsammans lägger upp kursen. Hör av er så syr vi ihop ett upplägg tillsammans. Skicka mailförfrågan.

Vilka provmoment ingår i Jägarexamen?

Svar: En komplett Jägarexamen, innefattande både småvilt och högvilt, kräver godkänt inom samtliga följande provmoment. Teoriprov (digitalt 70 frågor på 60 minuter), säker vapenhantering (hagel och kula), avståndsbedömning (hagel), lerduveskytte hagel (4 träff av 6), rörligt markmål hagel (20 meter), precision kula (stillastående mål 80 meter) samt högviltsprovet Älgbanan (stillastående och löpande mål 80 meter med klass -1-vapen). Om du endast är intresserad av småviltsdelen måste inte högviltsdelen genomföras, och vice versa. Första steget är dock att klara teoriprovet, därefter kan de praktiska momenten genomföras.

Hur vet jag om jag är vänsterskytt eller högerskytt?

Svar: Lika väl som att de flesta av oss har en stark hand och en svag hand (höger- och vänsterhänt) har vi även ett dominant öga. Bland annat ditt dominanta öga avgör om du är höger- eller vänsterskytt. Detta är något vi tillsammans kontrollerar då vi ses på skjutbanan. Oavsett så ger vi dig våra bästa tips om hur du bör titta och hålla övnings- och provvapnen för bästa möjliga resultat. Vår erfarenhet är att detta inte brukar medföra några problem i samband med examination.

Vilka böcker behöver jag införskaffa för kursen?

Svar: Både Svenska Jägareförbundet (SJF) och Jägarnas Riksförbund (JRF) erbjuder kurslitteratur för Jägarexamen. Den senaste upplagan av båda förbundens böcker fungerar utmärkt för våra kurser. Vi rekommenderar dig dock att skaffa Svenska Jägareförbundets kompletta bokpaket ”Jägarskolan – komplett bokpaket” då det i dagsläget, enligt oss, är det mest kompletta bokpaketet. Det kostar ca 800 kr och då medföljer flera användbara bilagor och länkar.

Läs mer om och beställ dina böcker via Svenska Jägareförbundets webshop.

Kursdeltagaren ansvarar själv för att införskaffa den aktuella kurslitteraturen i god tid inför kurstillfället, för att kunna genomföra de förberedande distansstudierna på bästa vis.

Måste jag ha skjutit något innan vi träffas på kursen?

Svar: Nej, du måste inta ha skjutit något innan vi ses. Dock är ju all övning och tidigare erfarenheter man kan samla på sig inför ett prov självklart välkomna. Men oavsett om du skjutit mycket, lite eller ingenting alls innan vi träffas på skjutbanan, så tar vi det alltid från början den första gången vi ses på skjutbanan. Detta för att säkerställa säker vapenhantering samt för att indentifiera hur vi på bästa sätt kan förbättra just ditt skytte, inför den stundande uppskjutningen för Jägarexamen.

Hur kommer jag med i ett jaktlag?

Svar: Vissa har tillgång till mark, jaktlag och jakt redan innan man tar sin Jägarexamen. Andra tar först sin Jägarexamen och försöker sedan hitta ett jaktlag att gå med i. Ibland kan det vara svårt att hitta ”en väg in” i ett jaktlag. Det kan till exempel bero på att det aktuella jaktlaget kanske anser att de redan har tillräckligt med medlemmar, i förhållande till hur stora marker de förvaltar. Eller så kan det bero på att de behöver lära känna dig bättre.

Mitt tips är att du hör dig för, umgås och lär känna jägare omkring dig. Gå med i den lokala jaktskytteklubben för att öva på ditt skytte, lära mer om den viltförvaltning som berdivs i ditt närområde och träffa flera jägare. Fråga om de behöver någon hjälp i jaktlaget med till exempel passröjning, städdagar, gå drev eller styckning. Efter ett tag brukar det kunna mynna ut i en förfrågan om du vill bli med i laget, då plats finns.

I dag finns även andra sätt att få tillgång till jakt. Om du har möjlighet att köpa kortjakter av skogsbolag, förbund eller företag som arrangerar köpjakter, så får du en eller ett par dagars jakträtt på deras mark. Jag kan rekommendera dig att kolla upp våra jaktförbunds olika jaktgårdar, där du som medlem kan köpa dagsjakter till förmånliga priser. Även detta är ett bra sätt att lära mer om viltförvaltning samtidigt som du knyter nya kontalter inom jägarkåren. Lycka till!

BLOGGEN

Här nedan kan du läsa alla våra inlägg och artiklar om ämnet jakt.

Hitta mer information om Ledhundsjakt

Hitta mer information om Ledhundsjakt

Ledhundsjakt är en rellativt ovanlig jaktform ännu så länge här hemma i Sverige, men jag ser ett stort användningsområde för metoden och det är fantastiskt inspirerande att få jobba med Ledhundsjakt! Här nedan samlar jag löpande matnyttiga länkar till mer information...

läs mer
Ledhundsjakt

Ledhundsjakt

Så länge jag varit intresserad av viltförvaltning så har jag imponerats av hundekipage och deras samspel mellan jakthund och hundförare. Hundarna har alltid spelat en central roll i den jakt jag deltagit i och därför känner jag en extra stor tacksamhet att jag i dag...

läs mer
Älskade spårsnö

Älskade spårsnö

Ta till vara på denna fantastiska vinter vi just nu välsignats med! För alla oss som älskar spårning finns just nu en mängd av uppfriskande skogstid som väntar. Spårsnön är Spårarens bästa vän.Vintersysslor I skrivande stund ligger vårt vackra avlånga land mer eller...

läs mer