Motorsågskörkort

Behörighet C

Bygg på din grundbehörighet AB med behörighet C – Avancerad trädfällning 

Kurs­beskrivning Motorsågskörkort C

Du har vid det här laget märkt att vissa trädfällningar är mer utmanande än andra? Det kan handla om träd i lutning, i spänn, fastfällda eller träd som står nära byggnader och vägar. Då är det dags för dig att ta din C-behörighet!

Då du känner dig trygg med dina kunskaper från AB-kursen är det inspirerande att lära sig mer om att fälla de där lite klurigare träden på ett säkert vis. Det är detta som behörigheten C täcker in. För att få gå C-kursen, vilken tar upp avancerad trädfällning, måste du ha grundkurserna A och B godkända, samt hunnit samla på dig 80 timmars maskintid, eller motsvarande.  

I Sverige finns sedan 2012, enligt lag, ett utbildningskrav vid användning av motorsåg inom yrket. Detta krav kan även beröra privatpersoner, till exempel i samband med föreningsarbeten och grannar som hjälps åt. Läs mer om vem som måste inneha ett motorkörkort genom att klicka HÄR.

Jonas Vildmark Bushcraftcenters motorsågsutbildning behörighet C består av förberedande studier via distans följt av tre trevliga och innehållsrika dagar på plats i Riddarhyttan, med föreläsningar, övningar och examination. Teoriprov och praktiskt prov sker under kursens sista dag. För att läsa mer om de olika behörighetsnivåerna som finns, klicka HÄR.

Denna utbildning på Jonas Vildmark Bushcraftcenter syftar till att ge dig de kunskaper och färdigheter som krävs för att på ett säkert sätt använda motorkedjesåg vid avancerad fällning, nedtagning av fastfällda träd, tillvaratagande av skadade träd samt upparbetning i stormfälld skog. Vi går även igenom hur man på olika sätt använder sina fällhjälpmedel som kilar, stödlina och vinsch. 

Motorsågskörkort C

Plats: Jonas Vildmark Bushcraftcenter, Hyttvägen 1, Riddarhyttan, Skinnskatteberg, Västmanland  KARTA
Längd: Förstudier följt av 3 dagar i Riddarhyttan
Pris: 10 250 kr per person inkl. moms*
Kursdatum 2023: 28-30 augusti

*Kurslitteratur på cirka 215 kr (+ ev. frakt) tillkommer, om du ej har kvar boken från din AB-kurs, och beställs av kursdeltagaren själv i god tid inför kurstillfället. Beställ litteraturen genom att klicka HÄR. Övernattning sker till självkostnadspris och ombesörjs av kursdeltagaren. Våra lokala förslag syns nedan. 

Detta ingår:

 • Distansrådgivning inför Riddarhyttedagarna
 • Kompendium med kurslitteratur nivå C
 • Instruktör
 • Föreläsningar
 • Workshops
 • Lunch samt för- och eftermiddagsfika under kursdagarna

 

Läs om hur vi coronaanpassat våra kurser, klicka HÄR.

 

Medtag

Kursdeltagare medtager egen väl fungerande motorsåg, utrustad med godkända och fungerande säkerhetsfunktioner, samt tillbehör (bränsle, kedjeolja, kedjefil, eventuell extrakedja och svärd samt verktyg). Kursdeltagaren skall även medföra sin personliga säkerhetsutrustning (hjälm (max 5 år gammal) med visir och hörselskydd, huggar-kängor/stövlar, säkerhetsbyxor, varselväst (CE EN 471), arbetshandskar och första förband). Medtag även kurslitteratur, eventuella anteckningar samt tåliga kläder för alla väder. Läs mer om grundutrustningen, samt se vår utrustningsfilm, genom att klicka HÄR.

Om du även har tillgång till extra fällhjälpmedel som specialkilar, kastlina, stödlina, teleskopskaft, fällsax, vinsch och så vidare, så är du välkommen att även ta med dig detta.

Om du behöver komplettera din utrustning, inför kurstillfället, kan vi varmt rekommendera dig att besöka vår lokala leverantör Stefans Skog & Fritid. Där kan du välja bland ett brett utbud av kvalitetsutrustning till förmånliga priser. Berätta gärna att du är kursdeltagare hos oss på Jonas Vildmark Bushcraftcenter, i samband med ditt butiksbesök.

 

Eventuellt Boende

I händelse av att ni vill kombinera denna kurs med ett lokalt boende, kan vi varmt rekommenderar er att kontakta någon av nedan boendeanläggningar i samband med att ni bokar kursen. Vänligen klicka på respektive boendes namn nedan för kontaktuppgifter. Hälsa gärna från oss på Jonas Vildmark Bushcraftcenter då du bokar ditt boende.

(bilavstånd inom parentes).

Liens Camping  (2 min från kursgården)

Brukshotellet Skinnskatteberg  (14 min från kursgården)

Baggå Skola  (15 min från kursgården)

Färna Herrgård & Spa  (26 min från kursgården)

Kursupplägg

Kursdeltagaren påbörjar sina förberedande studier på distans cirka en månad innan Riddarhyttedagarna. Vi kommer att stötta dig under dina förstudier genom tilldelat kursmaterial, webinar och digital kontakt. Allt för att du som deltagare skall komma så väl förberedd som möjligt till Riddarhyttan. Passa på att repetera dina kunskaper från AB-kursen och ta stöd från din gamla litteratur. Om du ej har kvar din AB-bok så rekommenderar vi dig att beställa en ny genom att klicka HÄR. Under tre välfyllda heldagar i Riddarhyttan täcker vi sedan in teori och praktik för att du skall få en så bred motorsågsutbildning som möjligt, inom behörigheten C. Kursen berör bland annat:

 • Gällande säkerhetsbestämmelser
 • Grundläggande första hjälpen
 • Höjdmätning
 • Precisionsfällning
 • Brytmånens påverkan i olika scenarier
 • Nedtagning av fastfällt träd
 • Kapning av träd i spänn
 • Användande av hjälpmedel som kilar, stödlina och vinsch

 

Kursen avslutas med teoretisk och praktisk examination ledd av en Examinator från Säker Skog. 

Tveka ej att kontakta oss med dina eventuella frågor.

Boka din plats

Välkommen att boka din plats online redan i dag. 

Kurstillfället går även att följa som Facebookevent, klicka HÄR.

Läs mer om skogsbruk och trädvård på bloggen genom att klicka HÄR.

Utrustning finner du i vår handelsbod, klicka HÄR.

Välkommen att följa vårt nyhetsbrev genom att klicka HÄR.

Motorsagskorkort_Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Foto_Jonas_Landolsi_5425

”C-kursen är riktigt kul! Känns som att det är nu man börjar såga på riktigt.”

Motorsagskorkort_Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Foto_Jonas_Landolsi_3123

”Skönt att bara kunna fokucera på träden, nu då det här med motorsågen sitter.”

Motorsagskorkort_Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Foto_Jonas_Landolsi_3222

Skräddar­sydda
kurser och event

Jonas Vildmark Bushcraftcenter har gedigen erfarenhet av att projektleda allt ifrån stora internationella evenemang till individuell coaching. Genom att skräddarsy din kurs och upplevelse till att passa just dina behov får du ut maximalt av din investerade tid.

Jonas Vildmark Bushcraftcenter är i dag ett inspirerande nav i ett stort kontaktnät av sakkunniga människor som lever för Bushcraft och Överlevnad. Detta gör att Jonas Vildmark Bushcraftcenter är heltäckande inom dessa ämnen och kan koppla samman rätt människor med rätt kunskap och med rätt inramning vid varje tillfälle; ditt tillfälle.

Tveka ej att kontakta oss så gör vi tillsammans verklighet av din idé.

Varmt välkommen!