UTRUSTNING & HANTVERK

Rustika verktyg för ett hållbart friluftsliv

HANDELSBODEN

Tålig och högkvalitativ utrustning bidrar till fantastiska upplevelser och säkerhet.

 Jonas Vildmark Bushcraftcenter fokuserar på kunskap och erfarenhet kring det rustika friluftslivet. Självklart vill vi även kunna erbjuda våra kursdeltagare och besökare relevant och högkvalitativ utrustning. Gårdens handelsbod rymmer bushcraftutrustning och användbart hantverk.

Vare sig du gör ett besök på gården eller deltager på någon av våra kurser ute i landet, så erbjuder vi dig möjligheten att införskaffa din utrustning direkt från oss. Utbudet i vår handelsbod är baserat på de persedlar vi själva använder i vår vardag i fält. År av skogstid har givit oss en saklig insikt om vilken utrustning vi anser passar oss. Denna kompetens vill vi gärna dela med oss av då du väljer att inhandla varor från oss.

Kontakta oss före ditt besök för att försäkra dig om att butiken är öppen. Varmt välkommen till Jonas Vildmark Bushcraftcenters handelsbod – en inspirerande liten butik fylld av kunskap.

KARTA

 

Varor

I Handelsboden finner ni både ny och begagnad utrustning, goda råd och presentkort.

Nedan kan ni se några av de varor vi erbjuder i Handelsboden.

Samtliga nedan priser är angivna inklusive moms.

Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Stickad_Mossa_Foto_Jonas_Landolsi_8632
Stickad mössa Jonas Vildmark

Ett gediget handarbete som håller ditt bushcafthuvud varmt i alla väder. Mössan är framtagen exklusivt för Jonas Vildmark Bushcraftcenter och tillverkas omtänksamt lokalt. Den stickade mössan är din bästa vän under dina utomhusnätter året om. Finns ett antal mössor i lager. Tillverkas även på beställning, olika färger, garner och storlekar. De kamouflagemönstrade varianterna är perfekta under jakten. 

Material: 100% ull, alternativt en blandning

Storlekar: Small, Medium, Large

Pris: 400 kr

Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Forsvarets_Skidhandske_Foto_Jonas_Landolsi_8310
Vintervante

En riktig klassiker – det svenska försvarets skidhandske. Denna rymliga och tåliga skalvante träs utanpå ett par varma handskar/vantar (innervante medföljer ej). Perfekt vid toppfågeljakten och längre vinterturer. Mycket god kvalitet, tillverkade på 70-talet, helt oanvända, kraftigt skinn med långa fångremmar.  

Material: Vitfärgat tjockt skinn

Storlek: En rymlig storlek som passar alla

Pris: 200 kr/par

Hultafors Qvarfot Fällyxa

En stor yxa som möjliggör hög huggkapacitet. Detta är inte minst uppskattat i våra nordiska skogar under vinterhalvåret, då den värmande brasan kräver extra mycket bränsle. Denna högkvalitativa yxa är smidd för hand på Hultaforsägda Hults Bruk i Åby, strax utanför Norrköping. 

Yxhuvud: 850 g tungt, Kolstål från Ovako AB Smedjebacken, 57 RWC, Konvex egg

Skaft: 26 tum (65 cm) långt, Linoljad amerikansk hickory, Smedberg AB i Rydaholm

Eggskydd: Tjockt mörkbrunt läder

Pris: 1190 kr

Hultafors Ekelund Jaktyxa

En mellanstor yxa med ett tungt huvud. En bra yxa för dig som föredrar ett kortare skaft, men fortfarande vill kunna leverera extra kraft. Passar även perfekt i bilens verktygslåda. Denna högkvaletativa yxa är smidd för hand på Hultaforsägda Hults Bruk i Åby, strax utanför Norrköping.

Yxhuvud: 850 g tungt, Kolstål från Ovako AB Smedjebacken, 57 RWC, Konvex egg

Skaft: 20 tum (50 cm) långt, Linoljad amerikansk hickory, Smedberg AB i Rydaholm

Eggskydd: Tjockt mörkbrunt läder

Pris: 1250 kr

Hultafors Åby Skogsyxa

Denna spännande hybridyxas skalle väger endast 700 g och har en flatare eggprofil. I kombination med ett långt och slankt skaft får du en yxa som är trevlig att slöjda och bygga med i lägret, samtidigt som det långa skaftet kan ge dig extra mycket kraft vid huggarbeten. En handsmidd yxa från Hults Bruk i Åby, strax utanför Norrköping.

Yxhuvud: 700 g tungt, Kolstål från Ovako AB Smedjebacken, 57 RWC

Skaft: 24 tum (60 cm) långt, Linoljad amerikansk hickory, Smedberg AB i Rydaholm

Eggskydd: Tjockt mörkbrunt läder

Pris: 1630 kr

Hultafors Hultån Friluftsyxa

Denna populära lilla friluftsyxan vid namn Hultån har fått sitt namn från brukets energigivande å. Ett trevligt och praktiskt stycke historia, från Hults Bruk, som passar bra vid tillfällen då “storyxan” känns för tung för att ta med. Hultån är även en hyffsad modell till det fältmässiga slöjdandet. En handsmidd yxa från Hults Bruk i Åby, strax utanför Norrköping.

Yxhuvud: 500 g tungt, Kolstål från Ovako AB Smedjebacken, 57 RWC, Konvex egg

Skaft: 15 tum (37,5 cm) långt, Linoljad amerikansk hickory, Smedberg AB i Rydaholm

Eggskydd: Tjockt mörkbrunt läder

Pris: 1090 kr

Casström Lars Fält-kniven

En stor och mycket robust kniv med ett droppointformat blad och en planslipad enkeleggsprofil. Kniven är designad i samarbete med Lars Fält och sammanställd av det svenska företaget Casström i Lycksele. En rejäl och högkvalitativ kniv som inte backar för grovarbete. Ligger bra i handen och är vacker att se på.

Knivblad: 115 mm långt, 3,9 mm tjockt, Kolstål Böhler K720, 58-60 HRC, Skandinavisk egg

Handtag: Full tånge, Linoljebehandlade skollor i naturfärgad Masurbjörk

Slida: Brun slida av cirka 3 mm tjockt vegetabilgarvat läder

Pris: 1600 kr

Hultafors Outdoor Knife OK1

Väldigt mycket kniv för pengarna. En robust och tålig kniv framtagen av Hultafors för vildmarksaktiviteter. Det svarta kolstålsbladet har en planslipad enkelegg och handtaget är extra långt. Det är denna kniv som används under Jonas Vildmark Bushcraftcenters överlevnadskurser.

Knivblad: 93 mm långt, 3 mm tjockt, Japanskt kolstål, 58-60 HRC, Skandinavisk egg

Handtag: 2/3 tånge, mörkgrön slagtålig hårdplast

Slida: Svart slagtålig plast, Svart nyloncanvas med hållare för eldstål

Pris: 300 kr

Jonas Vildmark Doer

En liten allroundkniv som med fördel bärs runt halsen. Designad av Jonas Landolsi och tillverkad av Karesuandokniven i norraste Sverige. Endast 46 knivar tillverkade. Varje kniv har ett unikt tillverkningsnummer. En praktisk och vacker kniv som är gjord för ett liv i vildmarken.

Knivblad: 75 mm långt, 2,5 mm tjockt, Rostfritt Sandvik 12C27, 57 HRC, Skandinavisk egg

Handtag: Lång tånge, Infärgad Masurbjörk, Mässingsbeslag

Slida: Rak slida av nötläder och extra lång rem av renskinn, Plastinlägg för säkerhet

Pris: 1350 kr

Buck 112 Ranger

En klassisk amerikansk fällkniv från 60-talet som fortfarande står sig som en av världens bästa jaktknivar. En robust fällkniv av lockbackmodell med clippointblad och ett bekvämt läderhölster. Buck 112 Ranger är en levande legend med många jakthistorier att berätta.

Knivblad: 75 mm långt, 3 mm tjockt, Rostfritt 420HC, 58 HRC, Skålslipad dubbelegg

Handtag: Mässing och ebenholtsträ

Hölster: Svart läder med tryckknapp

Pris: 1250 kr

Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Hultafors_Skarppuck_Foto_Jonas_Landolsi_6431
Hultafors skärppuck

En robust och smidig slipsten från Hultafors, utformad för effektiv och säker skärpning av yxor. Stenen kan även hjälpa dig att hålla andra eggverktyg vassa. Stenens två sidor har kornstorleken 180 och 600. Det praktiska läderfodralet möjliggör en snygg och säker förvaring.

Puckstorlek: 75 mm diameter, 25 mm tjock

Totalvikt: 212 g, inklusive fodral

Fodral: Mörkbrunt läder med tryckknapp

Pris: 470 kr

Strigel_Stropp_Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Foto_Jonas_Landolsi_1855
Skärpdon Jonas Vildmark Strigel

En strigel/stropp som effektivt polerar din skärande egg. Jonas Vildmarks strigel består av en smidig träpaddel täckt av tjockt läder, Mocka (köttsidan) på ena paddelsidan och Narv (utsidan) på andra paddelsidan. Denna stropp har även en D-formad långsida ämnad för att polera böjda eggar på t.ex. skedknivar, buköppnare och skölpar. Strigeln är det viktigaste verktyget för ditt regelbundna eggunderhåll. Mästerkocken stålar löpande sin kökskniv, slöjdaren striglar löpande sin egg, allt för att verktyget skall leverera maximal skärpa. Detta är en handgjord strigel tillverkad av Jonas Vildmark Bushcraftcenters kunnige Instruktör Anders Erman. Utseende och mått kan variera något då detta är ett handarbete.

Material: Trä och tjockt läder

Storlek: ca 34 x 5,5 x 2 cm

Pris: 500 kr

Viksåg Silky Super Accel 21

En högeffektiv viksåg i behändig mellanstorlek. Platsar både i ryggsäcken och benfickan. Justerbara pivotbult som även möjliggör bladbyte vid behov. Den gummerade aluminiumramen är lätt, slitstark och bekväm. Din såg är en uppskattad vän både vid ditt fältmässiga slöjdande och ute på jaktpasset.

Sågblad: 207 mm långt, 1,4 mm tjockt, Tandning 7,5/30 mm

Handtag: Aluminiumram, Gummerat grepp; Justerbar pivotbult

Vikt: 200 g

Pris: 480 kr

Slagstal_Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Foto_Jonas_Landolsi_1318
Elddon Slagstål

Ett elddon som producerar tändgnistor då det slås mot en tillräckligt hård och vass sten, till exempel flinta. Detta slagstål är handsmitt av ett stål med extra hög kolhalt för att generera ett effektivt gnistregn över ditt tände. Detta slagstål kan du även nyttja som skrapa till din ceriumstav. Slagstålet levereras tillsammans med en bit flinta i en liten skinnpåse. 

Material: Kolstål

Storlek: 10-12 cm långt, stålens storlek varierar något tack vare hantverket

Pris: 420 kr

Ceriumstav_Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Foto_Jonas_Landolsi_2077
Elddon Casström Eldstål

Detta högkvalitativa stavmaterial tillverkat i Österike består av legeringen Cerium och Järn. Med ett vasst skrapdon produceras ett effektivt gnistregn från staven vilket kan antända ditt tände, även då staven är regnblöt. Stavens väl tilltagna dimention gör att staven räcker mycket länge. Det robusta och bekväma handtaget av micarta har en vackert grön ton. Staven levereras med en metallskrapa och en elastisk fånglina. Staven är noggrant monterad av Casström i Lycksele.

Material: Cerium/Järn-stav från Österike, Grön micarta, Stål

Storlek: ca 100 x 9,5 mm

Vikt: ca 45 g

Pris: 300 kr

Eldpase_Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Foto_Jonas_Landolsi_0727
Jonas Vildmark Eldpåse

Detta är en komplett och rustik eldpåse innehållande: ett handsmitt slagstål, en bit flinta, en plåtask med kolat tyg, ett eldstål, näver, en ask säkerhetständstickor, en tändare och ett snöre till bågdrillen. Allt levereras i en trevlig skinnpåse. Med denna eldpåse i din ficka är du alltid redo att skapa eld oavsett situation.

Storlek: ca 15 x 12 mm

Vikt: ca 250 g

Pris: 790 kr