Motorsågskörkort
Vi håller motorsågskurser för olika behörigheter. Lär dig vårda vår skog på ett säkert vis.
Ta motorsågskörkort med oss
Att förvalta, vårda och bruka skog innefattar trädfällning, röjning och tillvaratagande av det material som vi väljer att skörda. Med detta följer ett ansvar samt ett säkerhetstänk som möjliggör ett hållbart och roligt arbete i skogen och på gården.
För att vårda, skörda och tillvarataga skog på bästa vis krävs förståelse och respekt för naturen i sin helhet och skog i synnerlighet. Ibland behöver vi fälla och kapa träd. Det går utmärkt att fälla träd med traditionell handkraft, timmersvans och fällyxa. Men genom att nyttja en motordriven såg effektiviseras ditt skogsarbete markant.
I Sverige finns av säkerhetsskäl sedan 2012 enligt lag ett utbildningskrav vid användning av motorsåg inom yrket. Detta krav kan även beröra privatpersoner, till exempel i samband med föreningsarbeten och grannar som hjälps åt. Läs mer om vem som måste inneha ett motorkörkort på Säker Skogs hemsida.
Behörighetsnivåer för motorsåg
Beroende på hur du nyttjar din motorsåg finns ett antal olika behörighetsnivåer. Du kan läsa mer om dessa genom att klicka HÄR. Jonas Vildmark Bushcraftcenter erbjuder kurser för både motorsåg och röjsåg i behörighetsnivåerna: A, B, C, S, V, RA och RB.
Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser består av förberedande studier på distans följt av trevliga och innehållsrika dagar på plats med föreläsningar, övningar och examination.
Respekt och eftertanke
Låt din respekt för naturen och hantverket genomsyra allt ditt brukande skogsarbete och din bearbetning. Glöm aldrig din och dina vänners säkerhet då du använder din motorsåg. Stressa inte och sträva efter att vara i nuet. Motorsågning skall vara både effektivt, kul och omtänksamt.
Välkommen att läsa mer om våra ordinarie kurser för motorsåg och röjsåg genom att klicka på länkarna nedan:
Motorsågskörkort behörighet AB
Vi kan även erbjuda skräddarsydda motorsågskurser anpassade till just dina specifika behov vad gäller kursinnehåll, tid och plats. Välkommen att kontakta oss med dina önskemål.
Läs mer om skogsbruk och trädvård i Jonas Vildmark Bushcraftcenters blogg.
Litteratur om skogsbruk finner ni bland annat på Skogsstyrelsens hemsida.
Längre ner på denna sida finner du även en kort film om lämplig utrustning vid arbete med motorsåg, samt en sektion med svar på vanliga frågor vi får på ämnet.
Vi tillönskar dig en riktigt fin dag!
Vänligen
Jonas & Therese Landolsi
Riddarhyttan
Jonas Vildmark Bushcraftcenters samarbetspartners, under motorsågskurserna, är bland andra Sveaskog, Stefans Skog & Fritid, Vildmarkskaffe samt Säker Skog
.
För att lyckas på bästa möjligt vis med en hållbar skogsförvaltning, krävs ett så sakligt, brett och ödmjukt perspektiv som möjligt. Detta med avseende på förståelse för samspelet skog/vilt/människa, ekonomi samt skogsteknik.
Skräddarsydda
kurser och event
Jonas Vildmark Bushcraftcenter har gedigen erfarenhet av att projektleda allt ifrån stora internationella evenemang till individuell coaching. Genom att skräddarsy din kurs och upplevelse till att passa just dina behov får du ut maximalt av din investerade tid.
Jonas Vildmark Bushcraftcenter är i dag ett inspirerande nav i ett stort kontaktnät av sakkunniga människor som lever för Bushcraft och Överlevnad. Detta gör att Jonas Vildmark Bushcraftcenter är heltäckande inom dessa ämnen och kan koppla samman rätt människor med rätt kunskap och med rätt inramning vid varje tillfälle; ditt tillfälle.
Tveka ej att kontakta oss så gör vi tillsammans verklighet av din idé.
Varmt välkommen!
Vanliga frågor & svar om Motorsågskörkort
Här har vi samlat vanliga frågor vi får rörande motorsågskörkort.
Vad är ett motorsågskörkort och varför kan det vara viktigt att ha?
Svar: Ett motorsågskörkort visar vilken behörighet kortinnehavaren har för att arbeta med en motordriven kedjesåg eller röjsåg. För att få kortet behöver en kurs genomföras med avslutande godkända provmoment. Syftet med detta är att säkerställa säkerhet och effektivitet vid arbete med motorsåg och röjsåg. Om någon utan motorsågskörkort handhar en motorsåg på en plats och i en situation som kräver behörigheten, kan i värsta fall person och egendom skadas. Dessutom finns risker för juridiska represalier om arbete genomförs utan korekta behörigheter.
Behöver jag ha motorsågskörkort om jag ska ta ner träd på min egen tomt?
Svar: Ensamt arbete med motorsåg på egen privat mark kräver inte motorsågskörkort enligt lag. Dock är det alltid rekommenderat att inneha rätt kunskap för att förebygga risker. I en situation där arbete med motorsåg utförs på annans mark krävs rätt behörighet, det vill säga ett motorsågskörkort. Detta gäller även om till exempel grannen kommer över för att hjälpa till i det förstnämnda exemplet. Läs mer om vem som måste inneha ett motorkörkort genom att klicka HÄR.
Behöver jag ha med mig någon egen utrustning till kursen?
Svar: Som kursdeltagare på våra motorsågskurser skall du ta med dig egen väl fungerande motorsåg, utrustad med godkända och fungerande säkerhetsfunktioner, samt tillbehör (bränsle, kedjeolja, kedjefil, eventuell extrakedja och svärd samt verktyg). Kursdeltagaren skall även medföra sin personliga säkerhetsutrustning (hjälm med visir och hörselskydd, huggar-kängor/stövlar, säkerhetsbyxor, varselväst, arbetshandskar och första förband). Medtag även kurslitteratur, eventuella anteckningar samt tåliga kläder för alla väder. Titta gärna på vår film Personlig utrustning då du jobbar med motorsåg.
Kan jag använda en eldriven motorsåg på kursen?
Svar: Ja, det går bra att använda elsåg på kursen. Viktigt är då dock att sågen är tillräckligt kraftfull för att orka fälla ett flertal träd med stamtjocklek på 25-35 cm i diameter under hela kursens gång. Detta brukar även innefatta att du behöver ett flertal fulladdade batterier med dig vid kursdagens start. Detta då det vanligtvis inte finns möjlighet till laddning då vi väl är ute i fält.
A-behörighetens provmoment rörande start av såg, kräver dock att du då har tillgång till en 2-taktsmaskin, för att kunna demonstrera säker och effektiv start genom att dra i startaparatens snöre.
Vad ska jag köpa för motorsåg?
Svar: Oavsett vad du väljer för motorsåg, med förbränningsmotor eller eldriven, dyr eller billig, så är det viktigaste att den startar och fungerar bra, samt att den är utrustad med alla kravstadgade säkerhetsanordningar. Du behöver inte köpa en dyr proffssåg om du inte vill, det finns i dag hyffsade budgetsågar på marknaden som duger gott för den som inte kör motorsåg så ofta. Det viktigaste är som sagt, att sågen är fungerande och att den är säker. Läs mer om vad som krävs av en säker motorsåg.
Vilka är de vanligaste behörighetsnivåerna och till vilka aktiviteter syftar varje nivå?
Svar: De vanligaste behörighetsnivåerna för motorsågskörkort är A, B, C och för röjsåg är det RA och RB. Varje nivå innefattar olika aktiviteter i olika svårhetsgrad.
Behörighet A – grundkunskap om motorsågen, säker hantering och kapning
Behörighet B – grundkunskap om riktad fällning
Behörighet C – avancerad riktad fällning, hantering av trädstammar i spänn samt vindfällen
Läs mer om olika behörighetsnivåer motorsågskörkort.
Hur gammal måste man vara för att ta motorsågskörkort?
Svar: För att arbeta ensam med motorsåg eller röjsåg ska man vara minst 18 år. Men om man är fysiskt och psykiskt mogen är det dock tillåtet att arbeta med motorsåg och röjsåg redan från 16 års ålder, förutsatt att man inte är ensam på platsen. Så det är alltså möjligt att ta sitt motorsågs- och röjsågskort från det kalenderår man fyller 16 år.
Hur gammal får hjälmen vara?
Svar: Det är viktigt att bära en väl skyddande hjälm i samband med arbete med motorsåg. Hjälmen skyddar mot nedfallande torrgrenar och andra slag mot huvudet. Motorsågningshjälmar är vanligtvis tillverkade av hårdplast, ett material som försvagas i takt med åldring. Väder, vind och inte minst solljus tär på hjälmen. Därför är det viktigt att hjälmen inte är för gammal. Vissa hjälmar har ett uppmärkt bäst-före-datum, andra har en indikator som visar då det är dags att kassera hjälmen. Om inget annat uppges i eller på hjälmen brukar tumregeln vara att hjälmen inte skall vara mer än 5 år gammal. Och självklart kasseras en hjälm direkt om den utsatts för kraftig yttre våld. Läs mer om personlig skyddsutrustning.
BLOGGEN
Här nedan kan du se inlägg och artiklar som berör skogsbruk och trädvård.
Livet med motorsågskörkort
Motorsågen är ett fantastiskt verktyg. Detta motordrivna eggverktyg har, rätt använt, en otroligt imponerande effektivitet. För mig har motorsågen blivit en viktig vän i mitt gårdsliv, mitt skogsliv och min försörjning som Bushcraftinstruktör.Motorsågen och Bushcraft...
Knives – Tools & Art
Min första knivblogg hette Knives - Tools & Art. På denna publicerade jag notiser, tester och mina tankar kring eggverktyg.Knives - Tools & Art är en knivblogg som jag startade år 2011. Bloggen var mycket aktiv fram till år 2019. Därefter övergick vi, Jonas...
Eggverktyg i Vapentidningen
Sedan 2014 har undertecknad haft äran att vara fast Skribent i tidningen Vapentidningen. Nedan fyller jag löpande på de artiklar rörande eggverktyg vilka jag publicerar i tidskriften.Tidskriften Vapentidningen har anor som sträcker sig tillbaka till 1980-talet. En i...