Motorsågskörkort

Hjälper dig vårda vår skog på ett säkert vis

Fällning, röjning & tillvaratagande

Att förvalta, vårda och bruka skog innefattar trädfällning, röjning och tillvaratagande av det material som vi väljer att skörda. Med detta följer ett ansvar samt ett säkerhetstänk som möjliggör ett hållbart och roligt arbete i skogen.

Det går utmärkt att fälla träd med traditionell handkraft, timmersvans och fällyxa. Men genom att nyttja en motordriven såg effektiviseras ditt skogsarbete markant. Motorsågen blev allmänt populär i slutet av 1950-talet. Men redan 1916 presenterade den svenske uppfinnaren Axel Ulrik Westfelt i Mariefred sin motorsåg vid namn Sector. En annan tidig modell var motorsågen Gerber vilken presenterades 1919 av svenskarna Uppfinnare Albert Olof Melcher Löfgren och Ingenjör W. Olsson.

Kunskaperna om hur man på olika vis kan använda motordrivna hjälpmedel i skogen bygger till stor del på vildmarkskunskapen från förr då man endast nyttjade enklare verktyg som timmersvans och yxa.

Även om dagens skogsbruk i huvudsak bedrivs med hjälp av högteknologiska skördare och skotare så kommer alltid den omtänksamt kunnige Huggaren på marken, med sin handhållna motorsåg, att spela en viktig roll. Detta inte minst i denna klimatförändringens tid där det tyvärr blir allt vanligare med stormfälld skog.

I Sverige finns sedan 2012, enligt lag, ett utbildningskrav vid användning av motorsåg inom yrket. Detta krav kan även beröra privatpersoner, till exempel i samband med föreningsarbeten och grannar som hjälps åt. Läs mer om vem som måste inneha ett motorkörkort genom att klicka HÄR.

 

Behörighetsnivåer

Beroende på hur du nyttjar din motorsåg finns ett antal olika behörighetsnivåer. Du kan läsa mer om dessa genom att klicka HÄR. Jonas Vildmark Bushcraftcenter erbjuder kurser för både motorsåg och röjsåg i olika behörighetsnivåer. Med anledning av den pågående pandemin erbjuder vi i dagsläget dock endast motorsågskurser i behörighet AB.

Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser består vanligtvis av förberedande studier på distans följt av tre trevliga och innehållsrika dagar på plats med föreläsningar, övningar och examination.

Välkommen att läsa mer om vår kurs för behörighet AB genom att klicka HÄR.

 

Utrustning

En mycket viktig del av våra utbildningar rörande motordrivna sågar är säkerheten. Denna säkerställs på bästa vis då korrekt och laglig utrustning kombineras med bred kunskap. Vissa delar av din utrustning är föreskriven enligt lag (de första 7 i nedan lista), andra persedlar kan krävas för att bli godkänd vid examination. Alla dessa plus ytterligare några objekt kan vara ovärdeliga för dig då du arbetar med din såg i fält. Nedan har vi listat vad vi alltid har med oss då vi jobbar med en motorsåg. Se även tillhörande film längst ned här på sidan.

 • Väl fungerande motorsåg med samtliga säkerhetsanordningar på plats
 • Skyddshjälm med tillhörande visir och hörselskydd
 • Huggarbyxor
 • Huggarkängor eller -stövlar
 • Arbetshandskar
 • Första förband
 • Varselfärgat plagg på överkroppen
 • Tåliga heltäckande kläder för alla väder
 • Fulladdad mobiltelefon
 • Extrasåg alternativt extra svärd med kedja
 • Kilar
 • Vändband
 • Kniv
 • Kombinationsverktyg
 • Fika
 • Yxa
 • Kedjefil
 • Tändstift extra
 • Startsnöre extra
 • Polygriptång
 • Stålborste
 • Bränsle
 • Kedjeolja
 • Tratt
 • Trasa
 • Krypsmörjmedel

 

Glöm aldrig att alltid sätta säkerheten först då du använder din motorsåg. Stressa ej, tänk på din arbetsställning och var du har dina kamrater.

Motorsågning skall vara både effektivt, kul och omtänksamt.

Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Motorsagskorkort_Foto_Jonas_Landolsi_9264
Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Motorsagskorkort_Foto_Jonas_Landolsi_5164
Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Motorsagskorkort_Foto_Jonas_Landolsi_3961
Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Motorsagskorkort_Foto_Jonas_Landolsi_3406

Här tipsar Jonas om vilken utrustning han brukar ha med sig ut i fält tillsammans med motorsågen.

Jonas Vildmark Bushcraftcenters samarbetspartners, under motorsågskurserna, är bland andra Sveaskog, Stefans Skog & Fritid, Vildmarkskaffe samt Säker Skog

.

För att lyckas på bästa möjligt vis med en hållbar skogsförvaltning, krävs ett så sakligt, brett och ödmjukt perspektiv som möjligt. Detta med avseende på förståelse för samspelet skog/vilt/människa, ekonomi samt skogsteknik.

Skräddar­sydda
kurser och event

Jonas Vildmark Bushcraftcenter har gedigen erfarenhet av att projektleda allt ifrån stora internationella evenemang till individuell coaching. Genom att skräddarsy din kurs och upplevelse till att passa just dina behov får du ut maximalt av din investerade tid.

Jonas Vildmark Bushcraftcenter är i dag ett inspirerande nav i ett stort kontaktnät av sakkunniga människor som lever för Bushcraft och Överlevnad. Detta gör att Jonas Vildmark Bushcraftcenter är heltäckande inom dessa ämnen och kan koppla samman rätt människor med rätt kunskap och med rätt inramning vid varje tillfälle; ditt tillfälle.

Tveka ej att kontakta oss så gör vi tillsammans verklighet av din idé.

Varmt välkommen!

BLOGGEN

Här nedan kan du läsa alla våra inlägg och artiklar om ämnet jakt.

Älskade spårsnö

Älskade spårsnö

Ta till vara på denna fantastiska vinter vi just nu välsignats med! För alla oss som älskar spårning finns just nu en mängd av uppfriskande skogstid som väntar. Spårsnön är Spårarens bästa vän.Vintersysslor I skrivande stund ligger vårt vackra avlånga land mer eller...

läs mer
Jakt

Jakt

Jakten har alltid varit en naturlig del av våra liv, ända sedan mänskligheten började samla och skörda av vad skog och mark erbjuder oss. Att få äran att förvalta en viltstam i ett område skänker en ansvarsfull ödmjukhet till den medvetne och hållbara...

läs mer
Spårning

Spårning

Spårning handlar om kunskapen om att tyda tecken i sin omgivning skapade av andra individer. Genom att finna och tyda dessa kan spåraren med hjälp av erfarenhet analysera och bygga ett senario om vad som troligen hänt på platsen för en tid sedan.Till exempel kan ett...

läs mer

Om inget annat anges är allt material (texter, bilder och filmer) som publiceras på Jonas Vildmark Bushcraftcenters hemsida skapat och ägs av Jonas Vildmark Bushcraftcenter. Om materialet används i något annat sammanhang måste Jonas Vildmark Bushcraftcenter omnämnas.

info@jonasvildmark.com

Jonas +46 70 620 51 66
Therese +46 73 270 61 24

Jonas Vildmark Bushcraftcenter
c/o Landolsi
Lienshyttans Herrgård
Hyttvägen 1
739 93  Riddarhyttan

KARTA

Orgnr: 559110-4608 (Lienshyttans Herrgård AB)

BG: 580-5254

Swish: 123 232 56 11

På Jonas Vildmark Bushcraftcenter brinner vi för kunskapen om det mer rustika friluftslivet. Vi erbjuder kurser, event och konferens med fokus på Bushcraft, Överlevnad och Jägarexamen. Varmt välkommen att följa med oss längre in i naturen!

Om inget annat anges är allt material (texter, bilder och filmer) som publiceras på Jonas Vildmark Bushcraftcenters hemsida skapat och ägs av Jonas Vildmark Bushcraftcenter. Om materialet används i något annat sammanhang måste Jonas Vildmark Bushcraftcenter omnämnas.

Copyright © 2008-2021 Jonas Vildmark Bushcraftcenter