Motorsågskörkort

Hjälper dig vårda vår skog på ett säkert vis

Fällning, röjning & tillvaratagande

Att förvalta, vårda och bruka skog innefattar trädfällning, röjning och tillvaratagande av det material som vi väljer att skörda. Med detta följer ett ansvar samt ett säkerhetstänk som möjliggör ett hållbart och roligt arbete i skogen.

För att vårda, skörda och tillvarataga skog på bästa vis krävs förståelse och respekt för naturen i sin helhet och skog i synnerlighet. Ibland behöver vi fälla och kapa träd. Det går utmärkt att fälla träd med traditionell handkraft, timmersvans och fällyxa. Men genom att nyttja en motordriven såg effektiviseras ditt skogsarbete markant.

Motorsågen blev allmänt populär i slutet av 1950-talet. Men redan 1916 presenterade den svenske uppfinnaren Axel Ulrik Westfelt i Mariefred sin motorsåg vid namn Sector. En annan tidig modell var motorsågen Gerber vilken presenterades 1919 av svenskarna Uppfinnare Albert Olof Melcher Löfgren och Ingenjör W. Olsson.

1949 lanserades den första svensktillverkade enmansmotorsågen Be-Bo (se bild). Sågen vägde 20 kg och var ett samarbete mellan AB Bergborrmaskiner, Göteborgs Lättmetallgjuteri AB och Gustaf Holm & Co AB. Samarbetet utvecklades senare till det vi i dag känner som AB Partner.

Kunskaperna om hur man på olika vis kan använda motordrivna hjälpmedel i skogen bygger till stor del på vildmarkskunskapen från förr då man endast nyttjade enklare verktyg som timmersvans och yxa.

Även om dagens skogsbruk i huvudsak bedrivs med hjälp av högteknologiska skördare och skotare så kommer alltid den omtänksamt kunnige Huggaren på marken, med sin handhållna motorsåg, att spela en viktig roll. Detta inte minst i denna klimatförändringens tid där det tyvärr blir allt vanligare med stormfälld skog.

I Sverige finns av säkerhetsskäl sedan 2012 enligt lag ett utbildningskrav vid användning av motorsåg inom yrket. Detta krav kan även beröra privatpersoner, till exempel i samband med föreningsarbeten och grannar som hjälps åt. Läs mer om vem som måste inneha ett motorkörkort genom att klicka HÄR.

 

Behörighetsnivåer

Beroende på hur du nyttjar din motorsåg finns ett antal olika behörighetsnivåer. Du kan läsa mer om dessa genom att klicka HÄR. Jonas Vildmark Bushcraftcenter erbjuder kurser för både motorsåg och röjsåg i behörighetsnivåerna: A, B, C, RA och RB.

Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser består av förberedande studier på distans följt av tre trevliga och innehållsrika dagar på plats i Riddarhyttan med föreläsningar, övningar och examination.

 

Utrustning

En mycket viktig del av våra utbildningar rörande motordrivna sågar är säkerheten. Denna säkerställs på bästa vis då korrekt och laglig utrustning kombineras med bred kunskap. Vissa delar av din utrustning är föreskriven enligt lag (de första 7 i nedan lista), andra persedlar kan krävas för att bli godkänd vid examination. Alla dessa plus ytterligare några objekt kan vara ovärderliga för dig då du arbetar med din såg i fält. Nedan har vi listat vad vi alltid har med oss då vi jobbar med en motorsåg. Se även tillhörande film längst ned här på sidan.

 • Väl fungerande motorsåg med samtliga säkerhetsanordningar på plats
 • Skyddshjälm med tillhörande visir och hörselskydd (max 5 år gammal)
 • Huggarbyxor
 • Huggarkängor eller -stövlar
 • Arbetshandskar
 • Första förband
 • Varselfärgat plagg på överkroppen (skyddsklass CE EN 471)
 • Tåliga heltäckande kläder för alla väder
 • Fulladdad mobiltelefon
 • Extrasåg alternativt extra svärd med kedja
 • Kilar
 • Vändband
 • Kniv
 • Kombinationsverktyg
 • Fika
 • Yxa
 • Kedjefil
 • Tändstift extra
 • Startsnöre extra
 • Polygriptång
 • Stålborste
 • Bränsle
 • Kedjeolja
 • Tratt
 • Trasa
 • Krypsmörjmedel

 

Ovan lista fokuserar i huvudsak på användning av motorsåg. Men din utrustning då du använder din röjsåg är till mångt och mycket den samma, sånär som att det då ej är krav på att ha sågskydd i dina arbetsbyxor. Du vill även ha med dig eventuella extra verktyg, extraklingor och smörjfett till din röjsåg.

 

Respekt och eftertanke

Låt din respekt för naturen genomsyra allt ditt brukande skogsarbete. Glöm aldrig din och dina vänners säkerhet då du använder din motorsåg. Stressa ej och sträva efter att vara i nuet. Motorsågning skall vara både effektivt, kul och omtänksamt.

Läs mer om skogsbruk och trädvård i bloggen genom att klicka HÄR.

Litteratur om skogsbruk finner ni bland annat på Skogsstyrelsens hemsida genom att klicka HÄR.

Välkommen att läsa mer om våra kurser för motorsåg och röjsåg genom att klicka på länkarna nedan:

Behörighet AB

Behörighet C

Behörighet RARB

Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Motorsagskorkort_Foto_Jonas_Landolsi_9264
BeBo_Motorsag_Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Foto_Jonas_Landolsi_3854
Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Motorsagskorkort_Foto_Jonas_Landolsi_5164
Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Motorsagskorkort_Foto_Jonas_Landolsi_3961
Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Motorsagskorkort_Foto_Jonas_Landolsi_3406

Här tipsar Jonas om vilken utrustning han brukar ha med sig ut i fält tillsammans med motorsågen.

Jonas Vildmark Bushcraftcenters samarbetspartners, under motorsågskurserna, är bland andra Sveaskog, Stefans Skog & Fritid, Vildmarkskaffe samt Säker Skog

.

För att lyckas på bästa möjligt vis med en hållbar skogsförvaltning, krävs ett så sakligt, brett och ödmjukt perspektiv som möjligt. Detta med avseende på förståelse för samspelet skog/vilt/människa, ekonomi samt skogsteknik.

Skräddar­sydda
kurser och event

Jonas Vildmark Bushcraftcenter har gedigen erfarenhet av att projektleda allt ifrån stora internationella evenemang till individuell coaching. Genom att skräddarsy din kurs och upplevelse till att passa just dina behov får du ut maximalt av din investerade tid.

Jonas Vildmark Bushcraftcenter är i dag ett inspirerande nav i ett stort kontaktnät av sakkunniga människor som lever för Bushcraft och Överlevnad. Detta gör att Jonas Vildmark Bushcraftcenter är heltäckande inom dessa ämnen och kan koppla samman rätt människor med rätt kunskap och med rätt inramning vid varje tillfälle; ditt tillfälle.

Tveka ej att kontakta oss så gör vi tillsammans verklighet av din idé.

Varmt välkommen!

BLOGGEN

Här nedan kan du se inlägg och artiklar som berör skogsbruk och trädvård.

Knives – Tools & Art

Knives – Tools & Art

Min första knivblogg hette Knives - Tools & Art. På denna publicerade jag notiser, tester och mina tankar kring eggverktyg.Knives - Tools & Art är en knivblogg som jag startade år 2011. Bloggen var mycket aktiv fram till år 2019. Därefter övergick vi, Jonas...

läs mer
Eggverktyg i Vapentidningen

Eggverktyg i Vapentidningen

Sedan 2014 har undertecknad haft äran att vara fast Skribent i tidningen Vapentidningen. Nedan fyller jag löpande på de artiklar jag får publicerade i tidskriften.Tidskriften Vapentidningen har anor som sträcker sig tillbaka till 1980-talet. En i mitt tycke unik...

läs mer
Hultafors Premium Axes

Hultafors Premium Axes

Sverige är ett fantastiskt yxland. Vi skall vara stolta över Den Svenska Yxan. Under yxtillverkningens glansdagar hade vi ett 20-tal större yxtillverkare i landet. I dag har vi tre stora yxfabriker, Hultafors, Gränsfors och Wetterlings, och i den ordningen med...

läs mer