Röjsågskörkort

Behörighet RARB

Lär dig gynna huvudstammar och vårda din skog med hjälp av en röjsåg

Röjning med röjsåg

I ditt arbete att vårda och utveckla ett grönområde är röjsågen ett enastående verktyg. Med kunskap om skogen, en långsiktig plan och en säkert nyttjad röjsåg, blir ditt brukande och vårdande både inspirerande och kreativt. 

Med kunskap om röjningsarbete och dess verktyg kan du säkert bearbeta växtlighet upp till ungträdsstorlek. De grövre träden bearbetas sedan bäst med hjälp av motorsågen. Med hjälp av röjsågens roterande klinga i änden av riggröret, hängandes i bärselen, balanserandes med hjälp av motorns motvikt, kan du bekvämt och säkert kapa material strax över markhöjd på ett mycket effektivt  och selektivt vis.

I Sverige finns sedan 2012, enligt lag, ett utbildningskrav vid användning av motorsåg och röjsåg inom yrket. Detta krav kan även beröra privatpersoner, till exempel i samband med föreningsarbeten och grannar som hjälps åt. Läs mer om vem som måste inneha ett körkort genom att klicka HÄR.

Jonas Vildmark Bushcraftcenters röjsågsutbildning behörighet RARB består av förberedande studier via distans följt av tre trevliga och innehållsrika dagar på plats i Riddarhyttan, med föreläsningar, övningar och examination. Teoriprov och praktiskt prov sker under kursens sista dag. Läs mer om Röjsågskörkortet och behörighetsnivåerna på vår samarbetspartner Säker Skogs hemsida

Denna utbildning på Jonas Vildmark Bushcraftcenter syftar till att ge dig grundläggande kunskaper för att klara ett säkert och effektivt arbete med trimmer och röjsåg vid vanligt förekommande röjning av gräs, sly och ungskog samt underväxtröjning.

Röjsåg RARB

Plats: Jonas Vildmark Bushcraftcenter, Hyttvägen 1, Riddarhyttan, Skinnskatteberg, Västmanland  KARTA
Längd: Förstudier följt av 3 dagar i Riddarhyttan
Pris: 8 750 kr per person inkl. moms*
Kursdatum 2024: Välkommen att kontakta oss med din intresseanmälan inför höstens kurser.

*Kurslitteratur på cirka 225 kr (+ ev. frakt) tillkommer och beställs av kursdeltagaren själv i god tid inför kurstillfället. Beställ litteraturen på Skogsstyrelsens hemsida. Eventuell övernattning sker till självkostnadspris och ombesörjs av kursdeltagaren. Våra lokala boendeförslag syns nedan. 

Detta ingår:

 • Distansrådgivning inför Riddarhyttedagarna
 • Instruktör
 • Föreläsningar
 • Workshops
 • Lunch samt för- och eftermiddagsfika under kursdagarna

 

Läs om Jonas Vildmark Bushcraftcenters säkerhetsrutiner.

 

Medtag

Kursdeltagare medtager minst en egen väl fungerande röjsåg, utrustad med godkända och fungerande säkerhetsfunktioner, samt tillbehör (bränsle, smörjfett, klingfil, eventuella extraklingor, bärsele samt verktyg). Kursdeltagaren skall även medföra sin personliga säkerhetsutrustning (hjälm (max 5 år gammal) med visir och hörselskydd, huggar-kängor/stövlar, arbetsbyxor, varseljacka/väst (CE EN 471), arbetshandskar och första förband). Medtag även kurslitteratur, eventuella anteckningar samt tåliga kläder för alla väder. Läs mer om grundutrustningen, samt se vår utrustningsfilm på vår sida Motorsågskörkort.

Om du behöver komplettera din utrustning, inför Riddarhyttedagarna, kan vi varmt rekommendera dig att besöka vår lokala leverantör Stefans Skog & Fritid. Där kan du välja bland ett brett utbud av kvalitetsutrustning till förmånliga priser. Berätta gärna att du är kursdeltagare hos oss på Jonas Vildmark Bushcraftcenter, i samband med ditt butiksbesök.

 

Eventuellt Boende

I händelse av att ni vill kombinera denna kurs med ett lokalt boende, kan vi varmt rekommenderar er att kontakta någon av nedan boendeanläggningar i samband med att ni bokar kursen. Vänligen klicka på respektive boendes namn nedan för kontaktuppgifter. Hälsa gärna från oss på Jonas Vildmark Bushcraftcenter då du bokar ditt boende.

(bilavstånd inom parentes).

Liens Camping  (2 min från kursgården)

Brukshotellet Skinnskatteberg  (14 min från kursgården)

Baggå Skola  (15 min från kursgården)

Färna Herrgård & Spa  (26 min från kursgården)

Kursupplägg

Kursdeltagaren påbörjar sina förberedande studier på distans cirka en månad innan Riddarhyttedagarna. Vi kommer att stötta dig under dina förstudier genom webinar och digital kontakt. Allt för att du som deltagare skall komma så väl förberedd som möjligt till Riddarhyttan. Under tre välfyllda heldagar i Riddarhyttan täcker vi sedan in teori och praktik för att du skall få en så bred röjsågsutbildning som möjligt, inom behörigheten RARB. Kursen berör bland annat:

 • Gällande säkerhetsbestämmelser
 • Personlig utrustning
 • Grundläggande första hjälpen
 • Enklare arbetsplanering
 • Röjsågens konstruktion och underhåll
 • Sågtekniker

 Kursen avslutas med teoretisk och praktisk examination ledd av en Examinator från Säker Skog. 

Tveka ej att kontakta oss med dina eventuella frågor.

Boka din plats

Välkommen att kontakta Jonas Vildmark Bushcraftcenter med din intresseanmälan.

Rojsag_Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Foto_Jonas_Jandolsi_0128

”Kul att köra röjsåg! Intressant med hur man lägger upp planen för hur man vill att skogen ska se ut framöver.”

Rojsag_Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Foto_Jonas_Jandolsi_0142

”Tog ett tag innan jag fick till balansen i sågen och selen. Men nu är det bara att köra, och svettas!  =) ”

Rojsag_Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Foto_Jonas_Jandolsi_5300

Skräddar­sydda
kurser och event

Jonas Vildmark Bushcraftcenter har gedigen erfarenhet av att projektleda allt ifrån stora internationella evenemang till individuell coaching. Genom att skräddarsy din kurs och upplevelse till att passa just dina behov får du ut maximalt av din investerade tid.

Jonas Vildmark Bushcraftcenter är i dag ett inspirerande nav i ett stort kontaktnät av sakkunniga människor som lever för Bushcraft och Överlevnad. Detta gör att Jonas Vildmark Bushcraftcenter är heltäckande inom dessa ämnen och kan koppla samman rätt människor med rätt kunskap och med rätt inramning vid varje tillfälle; ditt tillfälle.

Tveka ej att kontakta oss så gör vi tillsammans verklighet av din idé.

Varmt välkommen!