ÖVERLEVNAD

Konsten att ta hand om sig själv och andra i den aktuella miljön

Överlevnad, Beredskap och Bushcraft

Vi skiljer på Bushcraft, Överlevnad och Beredskap, även om de tre ofta går hand i hand. En enkel definition av Överlevnad skulle kunna vara: Bushcraft draget till sin spets i en extrem situation, vilket man gärna vill ha Beredskap för.

Att överleva handlar om att leva. Det vi benämner som  Vardaglig Överlevnad kan kretsa kring att välja rätt mössa på väg till jobbet, att äta nyttigt, hålla sig med en god grundkondition och hinna sova ordentligt på natten. Det vi kallar Extrem Överlevnad handlar om något utöver det vanliga, när något gått fundamentalt fel relativt den initiala planen. En extrem överlevnadsituation kan uppstå i vildmarksmiljö, inne i skogen, lika väl som i en urban miljö, inne i staden. I en sådan skarp situation handlar det mycket om att undvika fara, kontrollera eventuell panik samt att ha kunskap om dina och dina vänners begränsningar, såväl psykiskt som fysiskt. I en extrem överlevnadssituation kommer Bushcraftkunskaperna om hur man hanterar Eld. Vatten och Skydd väl till pass.

På samma sätt som att Bushcraft skänker en kreativ marginal i ditt friluftsliv, och låter dig uppleva naturen djupare, så ger överlevnadskunskap och beredskap dig ytterligare trygghet i vetskapen om att du säkert kan hantera en mer extrem situation, både mentalt och fysiskt.

Överlevnadskunskap är en mycket gammal konst och dess lära uppdateras ständigt. I dag är Överlevnad och Beredskap ytters levande ämnen som hamnat högst upp på agendan i och med det tragiska omvärldsläget med krig, pandemier och klimatförändring. Men låt dig icke slås ned, tag istället kontroll och gör vad Du kan för att höja Din beredskap för att kunna hjälpa dig och andra i en krissituation. Varmt välkommen till någon av våra överlevnadskurser och lär dig mera om dig själv, dina begränsningar och dina styrkor. Tillsammans är vi starka!

Vi på Jonas Vildmark Bushcraftcenter skiljer på Vardaglig överlevnad och Extrem överlevnad. Och vi delar in extrem överlevnad i fyra huvuddelar:

  • Förebygga – att undvika att hamna i en kritisk situation (beredskap/prepping)
  • Psyke – Inställning och mental förmåga
  • Fysik – Vad kroppen klarar av
  • Taktik – Kunskap och tekniker

Läs en av Jonas artiklar om Överlevnad, klicka HÄR.

Läs mer om Bushcraft under fliken Bushcraft.

 

Läs mer om och boka din plats på våra överlevnadskurser på nedan länkar.

Grundkurs Överlevnad

Överlevnadsdygn

Bushcraft & Överlevnad Intro

ÖVERLEVNADS­KURSER

Här finner du våra ordinarie överlevnadskurser.

Skräddar­sydda
kurser och event

Jonas Vildmark Bushcraftcenter har gedigen erfarenhet av att projektleda allt ifrån stora internationella evenemang till individuell coaching. Genom att skräddarsy din kurs och upplevelse till att passa just dina behov får du ut maximalt av din investerade tid.

Jonas Vildmark Bushcraftcenter är i dag ett inspirerande nav i ett stort kontaktnät av sakkunniga människor som lever för Bushcraft och Överlevnad. Detta gör att Jonas Vildmark Bushcraftcenter är heltäckande inom dessa ämnen och kan koppla samman rätt människor med rätt kunskap och med rätt inramning vid varje tillfälle; ditt tillfälle.

Tveka ej att kontakta oss så gör vi tillsammans verklighet av din idé.

Varmt välkommen!

BLOGGEN

Här nedan kan du läsa alla våra inlägg och artiklar om ämnet överlevnad.

Överlevnad i skogsmiljö

Överlevnad i skogsmiljö

Riskbedömning, Beredskap, Hjälpmedel, Skador, Räddning, Säkerhet, Kunskap... Ja, vad är egentligen Överlevnad?Jag blev tillfrågad att skiva en artikel på temat Överlevnad i skogsmiljö, för webportalen Trails of Västmanland. Trails of Västmanland är ett regionalt...

läs mer
Var förberedd även i hemmet

Var förberedd även i hemmet

Beredskap, även kallat Prepping, behöver inte vara något spektakulärt och skrämmande. Det handlar till största del bara om sunt förnuft och framförhållning. Det blir oftast så mycket trivsammare om man tar sig en liten funderare innan man beger sig hemmifrån, eller då...

läs mer
Växter

Växter

Det är en både nyttig och rolig konst att kunna identifiera användbara växter och träd till konstruktioner och föda.Växtriket är som en vacker buffé uppdukad framför oss. Och den är så pass omfattande att inte många av oss kan namnge precis samtliga arters namn och...

läs mer