ÖVERLEVNAD

Konsten att ta hand om sig själv och andra i den aktuella miljön

– gå en överlevnadskurs med oss

Överlevnad, Beredskap och Bushcraft

Vi på Jonas Vildmark Bushcraftcenter skiljer på Bushcraft, Överlevnad och Beredskap, även om de tre ofta går hand i hand. En enkel definition av Överlevnad skulle kunna vara: Bushcraft draget till sin spets i en extrem situation, vilket man gärna vill ha Beredskap för. Detta och mycket mer lär du dig om du går en överlevnadskurs hos oss.

Att överleva handlar om att leva. Det vi benämner som  Vardaglig Överlevnad kan kretsa kring att välja rätt mössa på väg till jobbet, att anpassa farten på din bil efter väglaget, att äta nyttigt, att hålla sig med en god grundkondition och hinna sova ordentligt på natten. Det vi kallar Extrem Överlevnad handlar om något utöver det vanliga, när något gått fundamentalt fel relativt den initiala planen. En extrem överlevnadsituation kan uppstå i vildmarksmiljö, inne i skogen, lika väl som i en urban miljö, inne i staden. I en sådan skarp situation handlar det mycket om att undvika fara, kontrollera eventuell panik samt att ha kunskap om dina och dina vänners begränsningar, såväl psykiskt som fysiskt. I en extrem överlevnadssituation kommer Bushcraftkunskaperna om hur man hanterar Eld, Vatten och Skydd väl till pass. En extrem överlevnadssituation kan potentiellt vara mycket farlig och en god Beredskap kan hjälpa dig att minska riskerna.

På samma sätt som att Bushcraft skänker en kreativ marginal i ditt friluftsliv, och låter dig uppleva naturen djupare, så ger överlevnadskunskap och beredskap dig ytterligare trygghet i vetskapen om att du säkert kan hantera en mer extrem situation, både mentalt och fysiskt.

Överlevnadskunskap är en mycket gammal konst och dess lära uppdateras ständigt. I dag är Överlevnad och Beredskap ytters levande ämnen som hamnat högst upp på agendan i och med tragiska omvärldslägen som krig, pandemier och klimatförändring. Men låt dig icke nedslås, tag istället kontroll och gör vad Du kan för att höja Din beredskap för att kunna hjälpa dig och andra i en krissituation. Varmt välkommen till någon av våra överlevnadskurser och lär dig mera om dig själv, dina begränsningar och dina styrkor.

Vi på Jonas Vildmark Bushcraftcenter skiljer på Vardaglig överlevnad och Extrem överlevnad. Och vi delar in extrem överlevnad i fyra huvuddelar:

  • Förebygga – att undvika att hamna i en kritisk situation (beredskap/prepping)
  • Psyke – Inställning och mental förmåga
  • Fysik – Kroppens behov
  • Taktik – Kunskap och tekniker

Läs en av Jonas artiklar om Överlevnad i skogsmiljö.

Läs mer om Bushcraft under fliken Bushcraft.

 

Läs mer om och boka din plats på våra överlevnadskurser på nedan länkar.

Överlevnadskurs Grundkurs Överlevnad

Överlevnadskurs Överlevnadsdygn

Överlevnadskurs Bushcraft & Överlevnad Intro

Även våra skräddarsydda överlevnadskurser är mycket uppskattade. Välkommen att kontakta oss på Jonas Vildmark Bushcraftcenter så berättar vi mer.

ÖVERLEVNADS­KURS

Här finner du våra ordinarie överlevnadskurser.

Skräddar­sydda
kurser och event

Jonas Vildmark Bushcraftcenter har gedigen erfarenhet av att projektleda allt ifrån stora internationella evenemang till individuell coaching. Genom att skräddarsy din kurs och upplevelse till att passa just dina behov får du ut maximalt av din investerade tid.

Jonas Vildmark Bushcraftcenter är i dag ett inspirerande nav i ett stort kontaktnät av sakkunniga människor som lever för Bushcraft och Överlevnad. Detta gör att Jonas Vildmark Bushcraftcenter är heltäckande inom dessa ämnen och kan koppla samman rätt människor med rätt kunskap och med rätt inramning vid varje tillfälle; ditt tillfälle.

Tveka ej att kontakta oss så gör vi tillsammans verklighet av din idé.

Varmt välkommen!

BLOGGEN

Här nedan kan du läsa alla våra inlägg och artiklar om ämnet överlevnad.

Säkerhetsplanen – en hjälp till medvetenhet

Säkerhetsplanen – en hjälp till medvetenhet

Vi lever i speciella tider. Kriserna i världen och i Sverige upplevs avlösa varandra allt tätare, samtidigt som de får alltmer medial uppmärksamhet. Vi på Jonas Vildmark Bushcraftcenter ser en ökad, men sund, oro bland våra kursdeltagare och vänner då det kommer till...

läs mer
Livet med motorsågskörkort

Livet med motorsågskörkort

Motorsågen är ett fantastiskt verktyg. Detta motordrivna eggverktyg har, rätt använt, en otroligt imponerande effektivitet. För mig har motorsågen blivit en viktig vän i mitt gårdsliv, mitt skogsliv och min försörjning som Bushcraftinstruktör.Motorsågen och Bushcraft...

läs mer
Överlevnad i skogsmiljö

Överlevnad i skogsmiljö

Riskbedömning, Beredskap, Hjälpmedel, Skador, Räddning, Säkerhet, Kunskap... Ja, vad är egentligen Överlevnad?Jag blev tillfrågad att skiva en artikel på temat Överlevnad i skogsmiljö, för webportalen Trails of Västmanland. Trails of Västmanland är ett regionalt...

läs mer