Växter

av | 6 dec, 2019 | Överlevnad, Växter

Det är en både nyttig och rolig konst att kunna identifiera användbara växter och träd till konstruktioner och föda.

Växtriket är som en vacker buffé uppdukad framför oss. Och den är så pass omfattande att inte många av oss kan namnge precis samtliga arters namn och användningsområden. Men detta är inte så konstigt med tanke på denna fantastiska artrikedom. Dock är det en artrikedom vi måste respektera, ta ansvar för och förvalta på ett hållbart vis.

Med användbara växter menar vi till exempel: näver till tände och flätning, härligt söta bär, granrötter till knutförband, björksav att dricka, torra trädgrenar till ved, tallbarr till te, tickor till fnöske, granris att sova på, …

Vårt tips till dig i dag är, oavsett hur erfaren du är, välj ut fem stycken för dig relativt okända växter i din omgivning och lär dig deras namn, leverne och hur du eventuellt skulle kunna nyttja dessa i olika situationer. Till din hjälp vid identifieringen finns i dag en uppsjö av intressanta böcker och bloggar.

 

Mer om växter

Under kategorin Växter här på bloggen samlar vi alla våra artiklar rörande användbara vänner i växtriket.

Under Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser med fokus på växter får du möjlighet att fördjupa dig i ovan aspekter samtidigt som vi adderar historiska perspektiv och handgripligt övande. Varmt välkommen att läsa mer om våra kurser genom att klicka HÄR.

Arkiv