Bushcraftutrustning för den prismedvetne

av | 30 mar, 2020 | Bushcraft, Varor

Vi människor är specialister på att göra saker till prylsporter. Som du säkert redan märkt så är Bushcraft inget undantag. Jag tycker själv att det kan vara underbart kul med utrustning och då jag spenderar mycket tid i fält så uppskattar jag självklart beprövad och god kvalitet på den utrustning jag väljer att ta med mig ut i skog och mark. Jag vill dock med detta inlägg visa att man inte behöver tömma sin plånbok helt för att börja bygga upp sitt bushcraftkit.

En utgångspunkt jag försöker ha som ledstjärna då det kommer till min grundläggande bushcraftutrustning är att basera mitt kit på:

1 – Egenhändigt tillverkad utrustning som jag själv slöjdat med hjälp av tälj, smide och sömnad.

2 – Utrustning jag fått ärva av mina nära och kära.

3 – Objekt jag hittar på begagnatmarknaden, till exempel på loppis, auktion och olika marknader.

Ovan tre anskaffningssätt är både gynnsamma för plånboken, etiken och miljön. Jag strävar även efter att välja utrustning som är rättvis mot vår miljö med avseende på rena råvaror och tillverkningsmetoder. På detta vis kan jag lägga en gedigen grund till ett långsiktigt och hållbart bushcraftkit med ett högt affektionsvärde.

Jag vill understryka att Bushcraft inte kräver mängder av utrustning, men ett fåtal riktigt bra verktyg i kombination med rejäla kläder är en mycket bra utgångspunkt vilken gör min bushcrafting både bekvämare, säkrare och roligare. Dessutom så har ett genomtänkt bushcraftkit en inspirerande förmåga som kanske får mig att komma ut oftare i vår stärkande natur.

 

Nya köpepersedlar

Om du ej har möjlighet att utgå från ovan men ändå som nybörjare inom Bushcraft snabbt vill skaffa dig en grundutrustning, så finns det självklart en uppsjö av trevliga butiker, både fysiska och på nätet, som erbjuder bra utrustning. Dessa butiksbesök kan ha en tendens att bli kostsamma om du har som ambition att skaffa en komplett utrustning av hög kvalitet vid ett och samma tillfälle. Jag vill understryka att jag har förståelse för, samt uppskattar, att kvalitet måste få kosta då ett genuint hantverk ligger bakom ett objekt. Men vad kan jag göra om min plånbok ej medger för stor investering?

Ett sätt kan vara att besöka en lågpriskedja och se vad jag kan få för mina pengar. Sagt och gjort, jag valde ut två välkända varuhus, Biltema och Jula, och började botanisera band hyllorna för att se vad jag kan bygga för prisvärt nybörjarkit som nyfiken bushcraftare. Andra varuhus jag även kan rekommendera den prismedvetne köparen är till exempel: Rusta, ÖoB och Dollarstore.

 

Övningens tillvägagångssätt

Jag utgick från de objekt jag tycker är bra att inkludera i en grundutrustning för en trevlig start och ett bra lärande. Förutom varma och tåliga kläder, ett förstahjälpenkit, anteckningsmaterial och en vattenflaska (en gammal PET-flaska duger gott inledningsvis) valde jag nedan objekt (i alfabetisk ordning):

Arbetshandskar – skyddar händerna mot rivsår och brännblåsor

Bryne – håller kniv och yxa skarpa

Filt – att sitta på och att sova i

Kniv – att tälja, bygga och tillreda mat med

Kokkärl – att koka dryck och mat i

Kompass – för att kontrollera sin navigering

Mugg – att dricka ur

Pannlampa –  underlättar i mörker

Presenning – en tarp skydd mot regn och sol

Ryggsäck – att bära allt i

Snöre – till konstruktioner och tarpsäkring

Såg – för lägerkonstruktioner och ved

Tändstickor – till elden

Yxa – för konstruktioner, slöjdande och ved

 

Nedan följer bilder på vad jag fick för pengarna, vilka val jag gjorde och vad notan landade på hos respektive varuhus.

 

 

Biltema

 

 

För totalt 1224 kr fick jag ovan utvalda 14 produkter på Biltema (2020-03-29).

 

 

Jula

 

För totalt 1257 kr fick jag ovan utvalda 13 produkter på Jula (2020-03-29).

 

Resultat

Drygt 1200 kr kanske låter som en dyr totalpeng, men med tanke på vad jag fick för dessa pengar så känns det rimligt, förutsatt att jag har möjlighet till en sådan budget. Jag kan nämna att jag även testade ovan koncept på butiker som XXL och Intersport, men dessa hade inte ett lika komplett utbud och hamnade trots detta ändå på en betydligt dyrare slutnota.

Då jag tittar på ovan utrustning från Biltema och Jula så kan jag konstatera att de två är ganska jämna då det kommer till den totala prislappen (1224 kr respektive 1257 kr). Jula erbjöd tyvärr ingen kompass men däremot tycker jag nog att Jula erbjuder generellt något bättre kvalitet på de utvalda produkterna. Till exempel fick jag ju en högkvalitativ yxa från Hultafors samt en emaljmugg och en kaffepanna för pengarna på Jula.

Biltema hade visserligen en kompass och jag fick en aningen rymligare ryggsäck för pengen (50 L istället för 30 L), men Biltemas yxa lämnar en del att önska, det blev en plastkåsa och det fick bli kastrull istället för kaffepanna.

Självklart är det kanske rimligare att hämta sin utrustning från olika ställen, för att få ett kit som verkligen passar dig och din smak. Ovan är endast en teoretisk övning med syfte att stimulera våra tankegångar kring vår utrustning.

 

Summering

Jag tycker att detta var en rolig övning att genomföra och jag hoppas att den kan inspirera dig till att reflektera över vad ditt bushcraftkit innehåller. Som jag nämnde ovan så ser jag detta som ett grundpaket vilket man löpande under sin livstid kan uppdatera, utveckla och skaffa sig erfarenhet längs vägen. Glöm aldrig att det är vår kunskap och händighet som avgör hur bekvämt och säkert vi kan föra oss i naturen, inte våra prylar.

Lycka till med att skapa ditt bushcraftkit och se till att ha roligt längs vägen!

Vänligen

Jonas Landolsi

 

Om du vill uppdatera din utrustning är du alltid välkommen att kika i vår handelsbod, klicka HÄR.

Kom ihåg att kanske låta din gamla utbytta utrustning gå i arv och glädja andra behövande bushcraftvänner. 

Arkiv