Så länge jag kan minnas har jag varit passionerad vad gäller knivar, yxor och andra eggverktyg. Kniven har alltid varit ett lustfullt, spännande och kreativt verktyg i mitt liv, inte minst under min uppväxt på gården på landsbygden nära skogen. Då jag även älskar att skriva föll det sig naturligt att strukturera och bearbeta mina erfarenheter av eggverktyg genom att skriva ned mina tankar om verktygen – jag blev en Knivskribent.

Att formellt kunna titulera sig Knivskribent är kanske inte så vanligt här hemma i Sverige, men efter en mängd skrivna och publicerade ord om våra kära eggverktyg så har jag stolt och ödmjukt accepterat titeln. Jag skriver ödmjukt då jag känner stor respekt inför dessa anrika verktyg, dess historia och den kunskap som så många där ute besitter genom sina erfarenheter av eggverktyg i livet. Jag har haft glädjen att få bli publicerad på ämnet även i traditionella medier och jag brinner för att förmedla kunskap i det mesta jag gör, inte minst via mina texter. Vi är många som är intresserade av knivar, besitter gedigen kunskap på ämnet och skriver regelbundet i diverse forum och bloggar här på internet. Men jag hoppas att allt fler papperstidningar kan inspireras till att förse sina läsare med mer djuplodande artiklar om kniv, yxa och såg.

Med detta inlägg vill jag berätta om min väg till mitt knivartikelskrivande och samtidigt förhoppningsvis inspirera fler att skriva ännu mer om våra verktyg, både på nätet och i tryckt form.

 

Vassa lekar

Knivsamlandet började tidigt och föll sig naturligt för mig som barn. Gårdens verktygsbodar och maskinhallen kryllade av spännande verktyg som fick bekänna färg under mina skapande sessioner i material som trä, rep, läder och plåt. Jag är idag tacksam för mina föräldrars tålamod och tillit, att låta sin lille son ”leka” med skarpa verktyg. Men jag kände mig trygg i att de alltid fanns där för mig med svaren, då jag nyfiket ständigt frågade: ”vad är det här?”, ”hur funkar den?”.

Alla gamla moraknivar och liknande som jag hittade putsades upp, användes hårt och ordnades i speciella knivsamlingsväskor vilka jag själv sydde i kraftigt tyg. Det var där och då mitt knivsamlande började och, såhär cirka 40 år senare, är jag stolt över att mitt samlande redan då fokuserade på vad verktygen var ämnade att användas till, snarare än endast ett hamstrande av objekt. Det kan låta högtravande, men just denna aspekt av mitt knivsamlande är jag innerligt tacksam för i dag, då jag som skribent recenserar och skriver ned mina tankar rörande olika eggverktyg, inte minst kniven.

 

Från pojkrumsskribent till tidningsskribent

Hemma på pojkrummet ägnades mycket tid åt att skapa diverse listor och skisser över mina kära knivar. Hobbex-kataloger, broschyrer från generösa tillverkare och olika jakt- och fisketidningar nöttes ut av allt bläddrande. I takt med att knivsamligen växte, mycket tack vare byteshandel med likasinnade vänner, införskaffades även högaktade utländska knivtidningar. Dessa tidningar inhandlades högtidligt, med hjälp av insparade veckopengar, under nogräknade besök i storstaden. Det var tidskrifter som: Knife Magazine, Tactical Knives, Blade och Guns & Ammo. Jag vill påminna om att under denna era var inte datorer och internet självklara delar av det svenska folkhemmet.

Åren gick och jag förskansade mig glatt allt mer vildmarkskunskap och teknisk kunskap, inte minst förädlade jag min barndoms hantverkssessioner hemma på gården genom en Maskiningenjörsutbildning vid Uppsala universitet. Maskintekniken gav mig djupare förståelse för ämnen som materialkunskap, metallurgi och designutveckling. Att jag även förlade delar av min tekniska utbildning i Staterna gjorde att jag fick tillgång till natursköna områden som Grand Canyon, Coloradofloden och Arizonas ökenområden. Detta gjorde att jag även vidgade mina vyer vad gäller friluftslivsteknik i olika miljöer.

Med åren kände jag att det fanns ett tomrum i de svenska butikernas tidningshyllor. Vi kniventusiaster hade mycket att önska vad gäller mer djuplodande tidningsartiklar om knivar och andra eggverktyg skrivna på svenska. Därför kontaktade jag ett par svenska jakt- och fisketidningar och frågade om de var intresserade av knivartiklar. Till min glädje ledde detta till några publiceringar vilka sedan banade vägen till att Vapentidningen erbjöd mig regelbundna uppdrag. Sedan 2014 har jag nu varit fast skribent i Vapentidningen och har sedan dess levererat knivartiklar till varje nummer av tidskriften. Hatten av för Vapentidningens satsning på eggverktyg!

 

Vapentidningen

Vapentidningens historia sträcker sig tillbaka till början av 90-talet med första utgåva av tidningen Jakt & Handvapen år 1993. Denna efterlängtade tidningsstart hade då föregåtts av mindre tidningsprojekt som Vapenmagasinet och Vapen & Skyttetidningen under 80-talet. För dig som är intresserad av historiken kring dessa eldsjälars beundransvärda strävan efter att skapa en vapentidskrift för den breda publiken, kan jag varmt rekommendera Ulf Hanssons artikel Drömmen om en skyttetidning, publicerad i Svenska Pistolskytteförbundets medlemstidning Nationellt Pistolskytte nummer 3 årgång 2018.

I dag är Erland Gunnarsson Chefredaktör på Vapentidningen och vi är ett 20-tal medarbetare som fyller tidningens 9 nummer per år med fakta, nyheter och historia rörande den utrustning vi nyttjar i allas våra jakt- och skytteaktiviteter.

Jag är stolt över att vara skribent för Vapentidningen då jag anser tidningen vara unik i sitt slag här i Sverige med sitt fokus på redskap. Våra eggverktyg och de arbeten vi utför med dem är både viktiga, kul och utvecklande och därmed värda mer uppmärksamhet, inte minst i högkvalitativt handgripligt pappersformat.

 

Knivartiklar i tidningar

I dag finns närmast oändliga möjligheter online vilket jag tacksamt bidrager till via mina blogginlägg och webbartiklar. Även fysiska tidningar ökar sin närvaro på internet allt mer. Ett trevligt exempel på detta är Vapentidningens senaste webbsatsning med ökade möjligheter till onlinekonsumtion av tidskriftens artiklar med mera.

Men den fysiska tidningen kommer, enligt min tro, alltid att fylla ett behov. Och jag hoppas att allt fler publikationer ger kniven och dess tillhörande hantverk mer dignitet genom att anlita kvalificerade knivskribenter här i Sverige. Detta så att även dagens och morgondagens generation av ungdomar ges möjlighet att drömma och förkovra sig via väl tummade exemplar av papperstidningar innehållande kunskap om våra älskade knivar.

 

Fortsätt att skära, skriva och var rädd om fingrarna!

Vänligen

Jonas Landolsi

 

Se exempel på Jonas Landolsis tidningsartiklar.

Jonas driver även Facebooksidan Edge Tools. Varmt välkommen att följa sidan för att hålla dig uppdaterad om eggverktygsbranschen.

Arkiv