Motorsågskörkort

Behörighet AB

Lär dig grunden till säker huggning, tillsammans med oss i Bergslagens djupa skogar

Kurs­beskrivning

För att möjliggöra säkert, effektivt och roligt arbete med din motorsåg behövs grundläggande kunskaper rörande riskerna, sågen, tekniken och trädet. Behörighet AB ger dig grunden till allt arbete med motorsåg. 

Det går utmärkt att fälla skog med traditionell handkraft, timmersvans och fällyxa. Men genom att nyttja en motordriven såg effektiviseras ditt skogsarbete markant. 

I Sverige finns sedan 2012, enligt lag, ett utbildningskrav vid användning av motorsåg inom yrket. Detta krav kan även beröra privatpersoner, till exempel i samband med föreningsarbeten och grannar som hjälps åt. Läs mer om vem som måste inneha ett motorkörkort genom att klicka HÄR.

Jonas Vildmark Bushcraftcenters motorsågsutbildning behörighet AB (Motorsågning A och Trädfällning grund B) består av förberedande studier via distans följt av tre trevliga och innehållsrika dagar på plats i Riddarhyttan, med föreläsningar, övningar och examination. Teoriprov och praktiskt prov sker under kursens sista dag. För att läsa mer om de olika behörighetsnivåerna som finns, klicka HÄR.

Denna utbildning på Jonas Vildmark Bushcraftcenter syftar till att ge dig de kunskaper och färdigheter som krävs för att på ett säkert sätt använda motorkedjesåg vid normalt skogsarbete såsom trädfällning, kvistning och kapning.

Motorsågskörkort AB

Plats: Jonas Vildmark Bushcraftcenter, Hyttvägen 1, Riddarhyttan, Skinnskatteberg, Västmanland  KARTA
Längd: Förstudier följt av 3 dagar i Riddarhyttan
Pris: 8750 kr per person inkl. moms*
Kursdatum 2022: 21:a-23:e februari, 14:e-16:e mars, 14:e-16:e november

*Kurslitteratur på cirka 215 kr (+ ev. frakt) tillkommer och beställs av kursdeltagaren själv i god tid inför kurstillfället. Beställ litteraturen genom att klicka HÄR. Övernattning sker till självkostnadspris och ombesörjs av kursdeltagaren. Våra lokala förslag syns nedan. 

Detta ingår:

 • Distansrådgivning inför kurstillfället
 • Instruktör
 • Föreläsningar
 • Workshops
 • Lunch samt för- och eftermiddagsfika under kursdagarna

 

Läs om hur vi coronaanpassat våra kurser, klicka HÄR.

 

Medtag

Kursdeltagare medtager egen väl fungerande motorsåg, utrustad med godkända och fungerande säkerhetsfunktioner, samt tillbehör (bränsle, kedjeolja, kedjefil, eventuell extrakedja och svärd samt verktyg). Kursdeltagaren skall även medföra sin personliga säkerhetsutrustning (hjälm med visir och hörselskydd, huggar-kängor/stövlar, säkerhetsbyxor, varselväst, arbetshandskar och första förband). Medtag även kurslitteratur, eventuella anteckningar samt tåliga kläder för alla väder. Läs mer om utrustningen, samt se vår utrustningsfilm, genom att klicka HÄR.

Om du behöver komplettera din utrustning på plats, ges möjlighet till detta under kursens första fysiska mötesdag. Under vårt besök hos vår lokala leverantör Stefans Skog & Fritid kan du välja bland ett brett utbud av kvalitetsutrustning till förmånliga priser.

 

Eventuellt Boende

I händelse av att ni vill kombinera denna kurs med ett lokalt boende, kan vi varmt rekommenderar er att kontakta någon av nedan boendeanläggningar i samband med att ni bokar kursen. Vänligen klicka på respektive boendes namn nedan för kontaktuppgifter. Hälsa gärna från oss på Jonas Vildmark Bushcraftcenter då du bokar ditt boende.

(bilavstånd inom parentes).

Liens Camping  (2 min från kursgården)

Brukshotellet Skinnskatteberg  (14 min från kursgården)

Baggå Skola  (15 min från kursgården)

Färna Herrgård & Spa  (26 min från kursgården)

Kursupplägg

Kursdeltagaren beställer och inhandlar själv kurslitteraturen för sina förstudier vilka stöttas av Instruktörens digitala rådgivning på distans. Allt för att deltagaren skall komma så väl förberedd som möjligt till Riddarhyttan. Kurslitteraturen beställer kursdeltagare själva genom att klicka HÄR. Under tre välfyllda heldagar i Riddarhyttan täcker vi in teori och praktik för att du skall få en så bred motorsågsutbildning som möjligt, inom behörigheten AB. Kursen berör bland annat:

 • Gällande säkerhetsbestämmelser
 • Kunskap om hur viktig säkerheten är och hur aspekter som attityd, stress och utmattning kan äventyra densamma
 • Kontrollerad motorsågning med dragande och skjutande kedja
 • Ergonomiska arbetsställningar genom stöd och avlastning
 • Grundläggande första hjälpen
 • Planering och fällning av träd av storlekar upp till dubbla svärdslängden
 • Kvistning och kapning på ett säkert och effektivt vis
 • Användande av hjälpmedel som kilar, trampjärn och slana
 • Daglig skötsel av motorsågen, inklusive filning av sågkedjan
 • Vård och underhåll av tillbehör som skyddsutrustning, timmersax och yxa

Denna kurs berör även fällning av svåra träd, tillvaratagande av vindfällda träd, stammar i spänn och nertagning av fastfällda träd, dock endast på en översiktlig nivå.

I samband med ett besök hos vår lokala leverantör av motorsågsutrustning går vi igenom motorsågens mekanik samt diskuterar tillbehör och skyddsutrustning.

Kursen avslutas med teoretisk och praktisk examination ledd av en Examinator från Säker Skog. 

Tveka ej att kontakta oss med dina eventuella frågor.

Boka din plats

Välkommen att boka din plats online redan i dag. Klicka på Boka kurs nedan för att välja kurstillfälle.

Kurstillfället går även att följa som Facebookevent, klicka HÄR.

Läs mer om skogsbruk och trädvård på bloggen genom att klicka HÄR.

Utrustning finner du i vår handelsbod, klicka HÄR.

Välkommen att följa vårt nyhetsbrev genom att klicka HÄR.

”Jag trodde att jag hade koll på det här med motorsågning. Men insåg ganska snabbt att jag hade fel!  =)  Tack för en riktigt bra kurs!”

”Nu känner jag mig mycket tryggare. Ser nu fram emot att såga mer!”

”Tack för en mycket lärorik och trevlig kurs. Proffsigt upplägg med trygg handledning.”

Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Motorsagskorkort_Foto_Jonas_Landolsi_9978

Skräddar­sydda
kurser och event

Jonas Vildmark Bushcraftcenter har gedigen erfarenhet av att projektleda allt ifrån stora internationella evenemang till individuell coaching. Genom att skräddarsy din kurs och upplevelse till att passa just dina behov får du ut maximalt av din investerade tid.

Jonas Vildmark Bushcraftcenter är i dag ett inspirerande nav i ett stort kontaktnät av sakkunniga människor som lever för Bushcraft och Överlevnad. Detta gör att Jonas Vildmark Bushcraftcenter är heltäckande inom dessa ämnen och kan koppla samman rätt människor med rätt kunskap och med rätt inramning vid varje tillfälle; ditt tillfälle.

Tveka ej att kontakta oss så gör vi tillsammans verklighet av din idé.

Varmt välkommen!